...
Реєструйся

Праця неповнолітніх: основні гарантії


Починаються новорічно-різдвяні канікули. Для багатьох студентів та учнів це період не лише відпочинку, а й підробітку. Нагадуємо про нормативно-правові особливості роботи неповнолітніх.

Під час канікул робочий час не повинен перевищувати 36 годин на тиждень, для осіб віком від 16 до 18 років, і 24 години на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років. Якщо неповнолітні працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, робочий день не повинен перевищувати 18 годин на тиждень, для осіб віком від 16 до 18 років, та 12 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років. Для учнів віком від 14 до 15 років трудовий тиждень у період канікул складає 24 години.

Заробітна плата працівникам, молодшим вісімнадцяти років, при скороченій тривалості щоденної роботи, виплачується в такому самому розмірі, як працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи. Праця працівників, молодших вісімнадцяти років, допущених до відрядних робіт, оплачується за відрядними розцінками, встановленими для дорослих працівників, з доплатою за тарифною ставкою за час, на який тривалість їх щоденної роботи скорочується порівняно з тривалістю щоденної роботи дорослих працівників.

Діти, які працюють, мають право на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний для них час. У перший рік роботи відпустка може бути надана через 6 місяців безперервної роботи на підприємстві, в організації. Крім того, законодавством передбачено, що діти, які працюють і продовжують навчання, мають право на додаткові оплачувані відпустки, які надаються їм для складання іспитів.

Законодавчо передбачені обмеження при звільненні працівників, молодших 18 років, з ініціативи адміністрації. Крім дотримання загального порядку звільнення, передбачається надання згоди служби у справах дітей. У разі коли виконання трудового договору неповнолітнім працівником загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси, незважаючи на бажання роботодавця та самого працівника, відповідно до ст. 199 КЗпП України вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім мають право батьки, усиновителі чи піклувальники неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю.

Порушення правил працевлаштування неповнолітніх осіб може бути кваліфіковано як грубе порушення трудового законодавства, і спричинити за собою притягнення посадової особи такого роботодавця до кримінальної відповідальності за ст. 172 Кримінального кодексу України (штраф від 50 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або позбавлення права обіймати певні посади, або заборона на заняття певною діяльністю до п’яти років, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців).

На практиці неповнолітні працівники, влаштовуючись на роботу, здебільшого не знають про права та пільги, які гарантуються їм державою, і не всі роботодавці дотримуються умов при використанні праці неповнолітніх працівників. Тому одним з основних завдань органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілкових організацій, навчальних закладів та суспільства в цілому має стати об’єднання зусиль з метою недопущення фактів порушень прав неповнолітніх працівників та їхнього негайного усунення у випадку вчинення, проведення активної роз’яснювальної роботи з питань трудових правовідносин як серед осіб, які не досягли 18 років, так і з роботодавцями.

Кожен неповнолітній працівник має знати свої трудові права та гарантії та як діяти у випадку їх порушення!

Джерело: www.ks.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...
Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...