...
Реєструйся

Праця іноземців: особливості та гарантії. Що треба пам’ятати роботодавцю?


Відповідно до Конституції України іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, — за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Ця гарантія також стосується і права на трудову діяльність іноземців та осіб без громадянства.

До відома: Дозвіл на роботу видається територіальними органами Державної служби зайнятості (центрами зайнятості).

Важливо, що дозвіл отримує роботодавець, а не іноземець, тому такий дозвіл видається для працевлаштування іноземця у конкретного роботодавця на конкретній посаді. Праця іноземців може застосовуватися на різних посадах в одного або кількох (двох і більше) роботодавців, за умови отримання дозволу на застосування праці на кожній посаді.

Питання працевлаштування іноземців та оформлення Дозволу суворо контролюється. Якщо роботодавець працевлаштовує іноземців або осіб без громадянства:

  • ïна умовах трудового або іншого договору без Дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства, передбачена штрафна санкція у двадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення за кожного працівника.
  • ïна інших умовах, ніж ті, що передбачені Дозволом, — стягується штраф за кожну особу у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення.

Джерело: https://sumy.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Компенсація за невикористану щорічну відпустку за час проходження служби у лавах ЗСУ
ЗАПИТАННЯ Чи може працівник, який повернувся на основне місце роботи після демобілізації, отримати компенсацію за невикористану щорічну відпустку за час ...
Право працівника на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги
ЗАПИТАННЯ Чи має працівник право на доплату за суміщення професій або виконання обов’язків тимчасово відсутнього колеги?   ВІДПОВІДЬ Так, має. ...
Чи беруться в розрахунок місяці роботи після призупинення трудового договору під час розрахунку «декретних» виплат?
СИТУАЦІЯ Із працівницею, яка йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, призупинено дію трудового договору. Чи беруться в ...