...
Реєструйся

Представлено «дорожню мапу» розвитку пенсійних накопичень


Марина Лазебна, Міністерка соціальної політики, взяла участь у публічній дискусії на тему «Накопичувальна пенсія — українська мрія чи реальність?», організованою Мережею захисту національних інтересів «АНТС».

Вона представила «дорожню мапу» розвитку пенсійних накопичень в Україні, яка складається з трьох основних етапів:

1. Запровадження обов’язкових пенсійних накопичень.

Лазебна зазначила, що цієї осені народні депутати планують ухвалити в першому читанні відповідний законопроєкт.

«В результаті півтора року спільної роботи маємо два документи, кожен з яких може стати основою ефективної системи пенсійних накопичень. В них мінімізовано ризики корупції та монополізації, а центром прийняття рішень є людина. Це проєкт № 2683-3, який доопрацьований Міністерством соціальної політики та зареєстрований народними депутатами у Верховній Раді, та напрацьований на базі нього групою експертів в Офісі простих рішень та результатів проєкт № 2683 «д» і відповідні податкові зміни. Цей проєкт ще не зареєстрований, але на базі нього теж можна рухатись далі», — прокоментувала Марина Лазебна.

Міністерка зазначила, що після консультацій зі Світовим Банком Мінсоцполітики разом з Мінфіном опрацьовують такий режим внесків, який забезпечить обов’язкові внески від роботодавців без зростання податкового навантаження та добровільні внески від людини за принципом автозапису зі стимулюючим софінансуванням від держави.

Мінсоцполітики разом з Мінцифрою, зі свого боку, вже здійснюють розробку Єдиного соціального реєстру, який, в тому числі, буде центром надійного зберігання даних про пенсійні накопичення людей, незалежно від того, в якій саме установі людина накопичуватиме собі на пенсію.

2. Запровадження професійних накопичувальних пенсій для працюючих у важких та шкідливих умовах.

Марина Лазебна повідомила, що у Верховній Раді зареєстрований відповідний урядовий законопроєкт № 4408. Уряд очікує на його підтримку Верховною Радою та готовий до його реалізації. Це стосуватиметься невеликої кількості людей, обсяги пенсійних коштів повністю відповідають можливостям фондового ринку, навіть в поточному стані, задовольнити потреби у їх інвестуванні. Також важливо, що це стійке зменшення видатків Пенсійного фонду у довгостроковій перспективі.

3. Розвиток добровільних пенсійних накопичень на базі чинного законодавства.

Попередні кроки вимагають зміни законодавства. Але в Україні працює система добровільних пенсійних накопичень. Сьогодні близько 900 тисяч людей мають накопичення у 60 недержавних пенсійних фондах. Недержавні пенсійні фонди надійно зберегли кошти людей, навіть у кризові роки, розвивають сервіси для людей та виплачують пенсії. Загалом люди отримали з НПФ вже більше мільярду гривень додаткових пенсій.

Марина Лазебна повідомила, що в рамках розвитку добровільних пенсійних накопичень планується:

  • Запуск пілотного проєкту із впровадження накопичувальних пенсійних програм на об’єктах великої приватизації через зобов’язання щодо соціальної відповідальності нових власників цих об’єктів. Зараз цей проєкт проходить фінальні погодження та сподіваємось найближчим часом перейти до його реалізації.
  • Запровадження соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями для окремих груп працівників, які виконують соціально важливі роботи, та оплата праці яких фінансується з державного бюджету: працівники Національної поліції, медичні працівники. Це світова практика вдячності суспільства та додаткової мотивації людей, які беруть на себе відповідальність за нашу безпеку та здоров’я.
  • Поширення досвіду запровадження соціальних пакетів з накопичувальними пенсіями на соціальних працівників, вчителів, військових по мірі відпрацювання організаційних можливостей.

«Такі проєкти є насправді ефективними державними інвестиціями. Пенсійні накопичення для людей стануть правилом, а не виключенням. Стратегічні інвестиційні проєкти держави зможуть фінансуватись із залученням цього довгострокового внутрішнього інвестиційного ресурсу.

Наша країна має амбітні плани в інфраструктурній сфері (дороги, мости, водопостачання), оборонній промисловості, авіабудуванні, космічній галузі. Зараз ми шукаємо іноземних інвесторів для їх фінансування. І бачимо зацікавленість з боку пенсійних фондів Канади, Австралії, країн північної Європи.

А я хочу, щоб в майбутньому ми мали власні внутрішні інвестиційні ресурси на всі найамбітніші проєкти. Щоб через пенсійні накопичення кожна людина була інвестором та акціонером своєї держави і мала гідне майбутнє. Насправді, таке спільне будівництво, коли ти накопичуєш для себе, але всі разом за рахунок наших накопичень ми розвиваємо країну та створюємо кращі умови для наших дітей — це може бути справжньою об’єднуючою національною ідеєю для України, міцним фундаментом для спільного майбутнього», — прокоментувала вона.

Джерело: за матеріалами Мінсоцполітики

Матеріали до теми


Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...