...
Реєструйся

Прем’єр-міністр, експертне середовище та громадські організації категорично проти відтермінування введення в дію нового закону про держслужбу


Як відомо, 14 квітня група народних депутатів зареєструвала законопроект №4447 — про відтермінування набрання чинності нового закону “Про державну службу”.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман вважає неприпустимим відтермінування набрання чинності з 1 травня нового закону про державну службу і просить донести до народних депутатів, які виступають за відстрочку, його позицію.

Про це голова уряду заявив на першому засіданні нового складу Кабінету міністрів у середу, повідомляє УНІАН.

«Жодних відстрочок бути не може. Цей закон прийнято, ми маємо ввести його в дію. Зрозуміло, що, як у випадку з будь-яким новим законом, можуть бути технічні зміни. Можливо, але це вже буде по ходу введення в дію цього закону. Я просив би цю інформацію донести до народних депутатів, про неприпустимість зволікань», — сказав він.

Присутній на засіданні уряду голова Національного агентства з питань державної служби Олександр Ващенко зазначив, що Кабмін виконав всі зобов’язання щодо підготовки до імплементації закону про держслужбу*.

У свою чергу, Інститут суспільно-економічних досліджень спільно з іншими громадськими організаціями (Реанімаційний пакет реформ, Центр політико-правових реформ, Нова Країна та ін.) виступив із заявою про недопущення відтермінування набрання чинності закону «Про державну службу»:

«Цей документ ставить під загрозу впровадження однієї із небагатьох реформ, яку після Революції гідності  вдалося реалізувати владі в активній співпраці з громадськістю.

Ухвалення та набрання чинності нового Закону України “Про державну службу” є однією із найважливіших позицій Коаліційної Угоди та міжнародних зобов’язань України, зокрема, Плану заходів із імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також Контракту для України з розбудови держави, укладеному Урядом та Європейською Комісією 13 травня 2014 року. Вони включають можливість отримання Україною фінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі понад 20 млрд грн.

Серед новел закону, зокрема, виключно конкурсний добір при призначенні на усі посади державної служби, її деполітизація, чітке відмежування від державної служби політичних і патронатних посад. Документ відповідає європейським принципам публічного адміністрування.

Реформаторські команди в органах влади давно чекають на новий закон “Про державну службу”, який дозволить запустити переформатування державного апарату, оптимізацію функціоналу та організаційних структур центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та інших державних органів.

Ми закликаємо Президента, уряд, лідерів коаліції,  усіх народних депутатів України, особливо членів профільного комітету ВР із питань державного будівництва, та громадянське суспільство мобілізувати зусилля та не допустити ганебного відтермінування реформи №1 та дискредитації України в очах міжнародної спільноти.

Законопроект №4447 не має зупинити реформу державної служби, адже це основа та необхідна умова для успішного впровадження усіх реформ в Україні».

__________________________________

* Читайте про це у матеріалах:

Визначено порядок проведення конкурсу на зайняття посад держслужби
Держслужбовцям доплачуватимуть за інтенсивність праці та виконання особливо важливої роботи
Визначено умови надання держслужбовцям додаткових відпусток
Уряд затвердив Порядки, що стосуються відкликання держслужбовців з відпустки
Ми переходимо на європейську модель оплати праці держслужбовців — міністр соцполітики
Затверджено Типові правила внутрішнього службового розпорядку в держоргані
Затверджено Порядок стажування державних службовців