...
Реєструйся

Прем’єр пояснив, як будуть підвищувати прожитковий мінімум


Уряд підготував законопроект, який відв’язує зарплати в Україні від прожиткового мінімуму.

Кабмін розробив законопроект, який скасовує вплив прожиткового мінімуму на заробітну плату. Цей крок дозволить підвищити прожитковий мінімум у 2020 році. Про це під час брифінгу за підсумками засідання уряду повідомив прем’єр-міністр України Олексій Гончарук.

«Дуже важлива ініціатива була подана Міністерством соціальної політики, це законопроект, який фактично змінює логіку роботи важливого показника як прожитковий мінімум. Зараз до цього показника прив’язані дуже багато сум і платежів. Наприклад, якщо ти на 200 грн. піднімеш прожитковий мінімум, це означало, що одночасно зарплата суддів Верховного суду автоматом зросла б на 5500», — зазначив Гончарук.

За його словами, така кількість показників і різних сум, прив’язаних до цієї інституції, що нормально оперувати ними держава не може.

«Дивіться, прожитковий мінімум залишається прожитковим мінімумом. Зараз просто до нього прив’язані дуже багато різних історій, в тому числі, наприклад, зарплата судді Верховного суду. Ти піднімаєш трохи прожитковий мінімум, і тобі вартує неадекватних грошей. Замість того, щоб, коли ти хочеш захистити малозабезпечені сім’ї, ти одночасно виконуєш ще 100500 різних дій, які ти не збирався виконувати», — сказав прем’єр.

За його словами, це «значно ускладнює роботу держави в напрямку захисту малозабезпечених і робить фактично неможливим нормальне підняття прожиткового мінімуму».

«Перший крок до цього відремонтувати цей інструмент, зараз він зламаний, до нього прив’язане все те, що прив’язане точно не повинно бути. Піднімаючи прожитковий мінімум на 200 грн сьогодні, ти автоматично збільшуєш дуже серйозно велику кількість інших показників», — додав Гончарук.

«Відповідний законопроект вже підготовлений урядом. Це перший крок для того, щоб прожитковий мінімум став вищим у наступному році. І ми цей законопроект незабаром представимо у ВРУ і будемо сподіватися на те, що наші колеги його підтримають», – підсумував Гончарук.

Раніше Кабмін запропонував підняти прожитковий мінімум удвічі. Кабінет міністрів України схвалив законопроект, який дозволяє підвищити прожитковий мінімум до 4200 гривень на місяць.

Матеріали до теми


З 01.04.2024 змінюється розмір мінімальної заробітної плати: на які показники це вплине
Мінімальна заробітна плата (МЗП) – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна ...