...
Реєструйся

Про обчислення заробітку для призначення страхових виплат за соціальним страхуванням


Федерація профспілок України звернулась до Міністерства соціальної політики України щодо необхідності внесення змін до відповідних нормативних актів та забезпечення належного соціального захисту застрахованих осіб, призваних на військову службу під час мобілізації.

Так, з набранням чинності Законом України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», з 19 липня 2022 року із законодавства було виключено норму про збереження середнього заробітку за працівниками, призваними на військову службу під час мобілізації.

Отже, для мобілізованого працівника період, поки він служив у лавах ЗСУ і за ним не зберігався середній заробіток за місцем роботи, не виключався з періоду, за який розраховуються виплати за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, що зменшувало їх розмір.

 

Читайте також: Про нові відпустки для військових та пільгову вислугу для пенсії: законопроєкт № 10313

З метою збереження рівня соціального захисту зазначеної категорії застрахованих осіб ФПУ неодноразово зверталась до державних органів влади з проханням врегулювати зазначену проблему. У відповідь Кабмін прийняв постанову від 02 червня 2023 року № 561 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням», згідно з якою, починаючи з червня 2023 року ситуацію було вирішено. Проте, незахищеними лишилися особи, які проходили військову службу, і страхові виплати яким було призначено у зв’язку з нещасним випадком на виробництві до червня 2023 року – для цієї категорії громадян виплати автоматично зменшувались, а отже це питання також потребувало вирішення.

Читайте також: Нова підстава для звільнення військовослужбовців: зареєстровано законопроєкт № 10325

На звернення ФПУ Мінсоцполітики відповіло, що наразі у Міністерстві розробляється відповідний проєкт постанови КМУ з метою вирішення зазначеної проблеми.

Управління соціального страхування і пенсійного забезпечення ФПУ

Джерело: Федерація профспілок України

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Рада проголосувала за Закон про страховий стаж осіб, які працювали за кордоном
Верховна Рада України 25 квітня 2024 року прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання питання ...