...
Реєструйся

Про обмін кадровими документами


ЗАПИТАННЯ

Чи повинен роботодавець приймати заяву працівника про відпустку без збереження заробітної плати особисто? Чи має значення, яким чином роботодавець отримає заяву працівника про відпустку?

 

ВІДПОВІДЬ

У період дії воєнного стану сторони трудового договору можуть домовитися про альтернативні способи створення, пересилання і зберігання наказів (розпоряджень) роботодавця, повідомлень та інших документів з питань трудових відносин та про будь-який інший доступний спосіб електронної комунікації, який обрано за згодою між роботодавцем та працівником — стаття 7 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».   

Як оформити запровадження на підприємстві спрощеного обміну кадровими документами? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

За загальним правилом відпустки оформляються на підставі заяв працівників або попередження про їхній початок. Але зважаючи на воєнний стан, у зв’язку з неможливістю подати оригінали заяв, працівники можуть направляти їх будь-яким доступним способом, наприклад, за допомогою електронної пошти чи месенджерів.

Які способи передання документів є найзручнішими? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Тобто якщо роботодавцю надійде така заява, і він не проти надати працівнику цю відпустку, роботодавець, має видати наказ про надання відпустки, та особиста присутність не є обов’язковою.

Запровадження спрощеного обміну кадровими документами — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Водночас з метою уникнення в подальшому непорозумінь і суперечностей рекомендуємо працівникам та роботодавцям перед початком використання альтернативних способів комунікації належним чином зафіксувати факт домовленості про використання в трудових відносинах відповідних засобів електронної комунікації.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Чим керуватися під час розроблення Положення про структурний підрозділ
Положення про структурний підрозділ юридичної особи незалежно від її виду і масштабу діяльності, форми власності, рівня підпорядкування є організаційно-розпорядчим документом (далі — ОРД). ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...