...
Реєструйся

Про оформлення повторної декретної відпустки


 

Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, знову вагітна.
— Як правильно оформити відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами?
— Якими нормативними актами слід керуватися?

Згідно зі статтею 179 Кодексу законів про працю України та статей 17, 20 Закону України «Про відпустки» оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається жінкам на підставі медичного висновку. Таким висновком є листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, виданий в порядку, визначеному пунктом 6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 № 455.

Листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами відповідно до частини першої статті 51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 № 2240-III (далі — Закон № 2240-ІІІ) є також підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах, яка відповідно до норм статті 38 цього ж Закону надається у формі матеріального забезпечення, що компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Таким чином, оплата відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами проводиться шляхом призначення застрахованій особі допомоги по вагітності та пологах у порядку, встановленому Законом № 2240-ІІІ.

Відповідно до абзацу третього частини третьої статті 38 Закону № 2240-ІІІ за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, що збігається з відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога по вагітності та пологах виплачується застрахованій особі незалежно від допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Застрахована особа, яка під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку завагітніла і отримала листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами, має звернутися до роботодавця із заявою про надання їй на підставі листка непрацездатності відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. На підставі зазначеної заяви роботодавцем видається наказ про надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах застрахованій особі має прийняти комісія (уповноважений) із соціального страхування, що повинна бути створена на підприємстві на підставі частини третьої статті 50 Закону № 2240-ІІІ. Відповідне рішення комісії оформляється протоколом. Документи для призначення допомоги по вагітності та пологах відповідно до частин першої та другої статті 52 Закону № 2240-ІІІ розглядаються комісією не пізніше десяти днів з дня їх надходження, а виплата допомоги проводиться у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. При цьому право на отримання на першу дитину допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не втрачається (відповідно до частини третьої статті 38 Закону № 2240-ІІІ).

Допомога по вагітності та пологах виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей — 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів, у розмірі 100% середньої заробітної плати (підстава — статті 38, 39 Закону № 2240-ІІІ).

Середня заробітна плата для нарахування допомоги по вагітності та пологах обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 № 1266.

За інформацією веб-сайту Держпраці