...
Реєструйся

Про оформлення трудових відносин з охоронниками


СИТУАЦІЯ

До Управління інспекційної діяльності у Кіровоградській області звернувся працівник одного з підприємств міста Світловодська щодо порушення його прав в оформлені трудових відносин. Заявник повідомив, що на підприємстві виконував роботу охоронника відповідно до укладеного договору, якого характеру трудового чи цивільно-правового, йому не було відомо.

 

КОМЕНТАР

За результатами перевірки встановлено, що на підприємстві порушуються норми Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин під час воєнного стану» (далі — Закон № 2136), Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) щодо умов укладання трудового договору.

За інформацією Пенсійного Фонду України, на підприємстві, в якому працював заявник, відповідно до поданого звіту з ЄСВ, були відсутні дані щодо трудових або цивільно-правових відносин з ним.

Читайте також: Держпраці затвердила план перевірок на 2024 рік — перевірять майже 20 тисяч суб’єктів

У поясненнях директор підприємства повідомила, що заявник у трудових відносинах з ним не перебуває та не перебував, виконував послуги з охорони на підставі договору про надання послуг.

 

Згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, основним видом економічної діяльності підприємства є діяльність приватних охоронних служб.

Відповідно до Закону України від 2 березня 2015 року № 222-VIII «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі — Закон № 222), постанови Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року № 960, затверджено Ліцензійні умови провадження охоронної діяльності (далі — Ліцензійні умови).

Читайте також: Як нарахувати заробітну плату неповнолітньому працівникові за скороченої тривалості щоденної роботи

Ними передбачено, що охоронники, охоронці повинні входити до штату суб’єкта охоронної діяльності й залежно від об’єкта, що охороняється, відповідати кваліфікаційним вимогам, визначеним наказом Мінпраці від 29 грудня 2004 року № 336 «Про затвердження Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників». Рівень відповідності кваліфікаційним вимогам документально підтверджується згідно із законодавством.

 

Пунктом 17 Ліцензійних умов передбачено, що персоналом охорони можуть бути дієздатні громадяни України, які досягли 18-річного віку, пройшли відповідне навчання або професійну підготовку, уклали трудовий договір із суб’єктом охоронної діяльності (входять до штату суб’єкта охоронної діяльності).

Відповідно до Закону України від 22 березня 2012 року № 4616-VI «Про охоронну діяльність» (далі — Закон № 4616), забороняється залучати до охоронних заходів осіб, які не подали документів, необхідних для влаштування на роботу, або не відповідають кваліфікаційним вимогам.

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

З наведених норм вбачається, що охоронна діяльність є видом діяльності, що здійснюється виключно на підставі ліцензії, виданої лише суб’єкту господарювання (ФОП або юридична особа) та за умови обов’язкового виконання суб’єктами господарської діяльності організаційних, кадрових і технологічних вимог, передбачених Ліцензійними умовами, чи шляхом укладання трудового договору з найманим працівником в усній або письмовій формі відповідно до Закону № 2136 та КЗпП.

Отже, можливість надання послуг з охоронної діяльності фізичною особою на умовах договору цивільно-правового характеру Законом № 4616, Законом № 222, Ліцензійними умовами не передбачено.

 

За результатами перевірки внесено припис щодо недопущення надалі виявлених порушень та вирішується питання щодо притягнення до відповідальності керівника підприємства.

«Строкові трудові договори. Спецвипуск № 4′ 2022» від експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
Що робити з працівниками, які залишили місце проживання і переїхали в іншу область або за кордон?
Якщо специфіка виконання роботи передбачає можливість її здійснення віддалено, за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, роботодавцю доцільно прийняти рішення про переведення працівника ...
Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...