...
Реєструйся

Про оплату праці працівників закладів освіти, яким дозволено вести викладацьку роботу


Управління Держпраці у Хмельницькій області в межах наданих повноважень надало роз’яснення з питань законодавства про оплату праці працівників закладів освіти, які поєднують основну роботу з викладацькою.

До Управління Держпраці звернувся працівник – завідуючий бібліотекою, який має повну вищу педагогічну освіту і педагогічне навантаження у цьому ж навчальному закладі, з проханням роз’яснити форму оплати праці для даної категорії працівників.

Зокрема, умови оплати праці працівників закладів освіти регулюються Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 № 102 (далі – Інструкція № 102), та застосовуються в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначених наказом Міністерства освіти і науки України 26.09.2005 № 557 “Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ”.

Відповідно до умов пункту 91 Інструкції №102 інші працівники закладів освіти, які не віднесені до посад педагогічних працівників, можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень,  480годин  на рік), якщо вони по  основнійроботі  отримують  повнийпосадовий оклад (ставку). У випадках, коли вищезгадані працівники отримують по основній посаді 0,5 посадового окладу (ставки), їм дозволяється вести викладацьку роботу в середньому не більше 3  годин на день (18 годин на тиждень, 720 годин на рік), а при виконанні цієї роботи в 1-4 класах – до 20 годин на тиждень. Названим  працівникам за норму годин, визначену у цьому пункті, оплата проводиться понад основний посадовий оклад (ставку) у порядку, передбаченому відповідно для  учителів,викладачів  та керівників гуртків (за тарифікацією).

Відповідно до положень пункту 68 Інструкції № 102 місячна заробітна плата педагогічних працівників установ освіти визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановленапри тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Встановлена при тарифікації заробітна плата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року.

Згідно вимог пункту 71 Інструкції №102 за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників та осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул.

Тобто, згідно вказаних положень Інструкції №102 оплата праці осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу здійснюється за фактично відпрацьований робочий час обсяг (норма годин), якого визначена під час тарифікації, і не пов’язується із кількістю проведених занять (уроків) впродовж тижня і робочого дня у різні місяці року чи у канікулярний період.

Визначення «за фактично виконану роботу» передбачене, зокрема, у статті 102/1 КЗпП України, пункті 5 Положення про умови роботи за сумісництвом, затвердженого наказом Мінпраці, Мінфіну та Мінюсту28.06.1993 № 43, з врахуванням положень пунктів 68, 71 Інструкції №102, не дає підстав для твердження, що оплата праці осіб з числа керівного, адміністративно-господарського та навчально-допоміжного персоналу, яким дозволяється вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями в тій же установі, провадиться лише за фактично виконану роботу – за кількість проведених занять (уроків) впродовж тижня, без врахування умов оплати праці встановлених тарифікацією.

Джерело: km.dsp.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...