...
Реєструйся

Про погодинну оплату праці: роз’яснення Держпраці


Відповідно до статті 97 Кодексу законів про працю України, оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності – з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Наказ про прийняття на роботу з погодинною оплатою праці — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Статтею 8 Закону України від 3 листопада 2022 року № 2710-IX «Про Державний бюджет України на 2023» встановлено мінімальну заробітну плату: у місячному розмірі – 6700 гривень; у погодинному розмірі – 40,46 гривні.

Пунктом 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 05 травня 2010 року № 330 «Про визначення та застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі» (далі – Постанова № 330) визначено випадки, в яких застосовується мінімальна заробітна плата у погодинному розмірі, зокрема:

– на підприємствах незалежно від форми власності у разі встановлення у колективних договорах або за погодженням з профспілковими чи іншими органами, уповноваженими на представництво трудовим колективом, погодинної оплати праці із застосуванням відповідних нормованих завдань та обліку фактичного робочого часу;

– фізичними особами, які використовують найману працю з погодинною оплатою праці;

– в установах та організаціях, що фінансуються з бюджету, в разі прийняття Кабінетом Міністрів України рішення про встановлення працівникам погодинної оплати праці.

Отже, для працівників, які працюють з місячними окладами, має дотримуватись мінімальна державна гарантія – мінімальна місячна заробітна плата, а для працівників з погодинною оплатою (годинними тарифними ставками) – мінімальна заробітна плата в погодинному розмірі.

Оплата працівникам у разі простою підприємства — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Слід зазначити, що Постановою № 330 передбачено також гарантії працівникам з погодинною оплатою праці.

Так, підпунктом 4 пункту 1 Постанови № 330 визначено, що підвищення мінімальної заробітної плати у погодинному розмірі не є підставою для збільшення нормованих завдань, установлених на годину праці. А, згідно з пунктом 3 Постанови № 330, установлення погодинної оплати праці не є підставою для скорочення нормальної тривалості робочого часу.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Акція Весна у подарунок

Матеріали до теми


Чи мають права посадові особи місцевого самоврядування на пенсію держслужбовця?
Відповідно до статті 6 Закону України від 7 червня 2001 року № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі ...
Збереження середнього заробітку за педпрацівниками, призваними на військову службу: судова практика
Верховним Судом винесено постанову від 16 жовтня 2023 року у справі № 718/209/23 стосовно збереження середнього заробітку за місцем роботи за педагогічними ...