...
Реєструйся

Про виплату заборгованості із заробітної плати під час звільнення


СИТУАЦІЯ

До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернулась Анастасія Ш. Причиною її звернення було те, що, за словами пані Анастасії, підприємство «А» з 2019 року не виплатило їй усі суми під час звільнення.

 

КОМЕНТАР

Згідно зі статтею 116 Кодексу законів про працю України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Читайте також: Про вихідну допомогу в разі звільнення працівника

Про суми, нараховані та виплачені працівникові при звільненні, із зазначенням окремо кожного виду виплати (основна та додаткова заробітна плата, заохочувальні та компенсаційні виплати, інші виплати, на які працівник має право згідно з умовами трудового договору і відповідно до законодавства, у тому числі при звільненні) роботодавець повинен письмово повідомити працівника в день їх виплати. У разі спору про розмір сум, нарахованих працівникові при звільненні, роботодавець у будь-якому разі повинен у визначений цією статтею строк виплатити не оспорювану ним суму.

Читайте також: Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування

Одночасно був підготовлений та направлений лист керівництву підприємства «А» з нагадуванням, що за порушення вимог законодавств про працю передбачено адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність.

Через деякий час Анастасія Ш. зателефонувала інспектору праці й повідомила про повне погашення заборгованості з боку керівництва підприємства «А».

Читайте також: Повний розрахунок – у день звільнення

Джерело: Управління Держпраці

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...