...
Реєструйся

Пропонується звільнити від сплати ЄСВ ФОП, які одночасно є найманими працівниками, та ФОП-загальносистемників без діяльності


У Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 2190-1 «Про внесення змін до деяких Законів України щодо усунення дискримінації фізичних осіб-підприємців».

У пояснювальній записці до законопроекту нагадується, що статтею 22 Конституції України передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Досить дискусійним питанням стало прийняття у 2016 році положень щодо обов’язкової оплати ЄСВ фізичними особами-підприємцями, навіть тих, які не здійснюють господарської діяльності.

Внаслідок прийняття цього закону у «сплячих» ФОП накопичилися мільйонні борги як зі сплати самого ЄСВ, так і пені, нарахованої на суми недоїмок. Це викликає соціальну напругу в суспільстві та робить навантаження не лише на підприємців, а й на судові органи щодо стягнення такої заборгованості.

Крім того, сьогодні ми маємо ситуацію коли особа, маючи основне місце роботи, у випадку його реєстрації підприємцем та створення власного бізнесу, підпадає, по суті, під подвійне оподаткування ЄСВ (за основним та неосновним місцем роботи), хоча в результаті не отримує соціальні гарантії у подвійному розмірі. Ця проблема також потребує чіткого законодавчого визначення.

З метою врегулювання питання щодо нарахування та сплати ЄСВ пропонуються зміни, визначені цим проектом Закону.

Законопроектом пропонується регламентувати, що фізичні особи-підприємці звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше мінімальної заробітної плати.

Також законопроект передбачає повернення до попередньої редакції пункту 2 частини 1 статті 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI щодо бази нарахування ЄСВ в частині його добровільності у разі відсутності господарської діяльності, конкретизуючи про те, що у разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник не сплачує єдиний внесок, а має право самостійно визначити базу нарахування.

І найголовніше — законопроектом передбачено списання нарахованої, але не сплаченої пені, нарахованої на суму недоїмки по сплаті ЄСВ, в період від 1 січня 2017 року до моменту вступу в силу законопроекту, у разі його прийняття.