...
Реєструйся

Пристрасті навколо нового Трудового кодексу не вщухають і тільки продовжують набирати обертів


Сьогодні, 10 жовтня, президент України Володимир Зеленський проводить в Києві великий прес-марафон. Глава держави відповідає на запитання журналістів протягом всього дня. Одне із запитань стосувалось саме трудового законодавства. Що думає президент з приводу полегшення процедури звільнення працівників, а саме жінок під час відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами?

Володимир Зеленський зізнався, що не пам’ятає такого пункту, але припускає, що «існує ще багато помилок, які треба виправити». Президент наголосив, що це складно, але ж «нове — краще за старе». Незалежна держава повинна мати власний кодекс законів, замість того, щоб «наслідувати радянські часи». Трудовий кодекс має захищати працівників, але і роботодавців теж. «Процедура прийняття і звільнення — дуже складна тема. Це потрібно міняти. Питання про вагітних жінок, обіцяю, буде зняте», — прокоментував глава держави.

Натомість Федерація профспілок України вже оприлюднила звернення до керівництва парламенту дати офіційне і публічне роз’яснення щодо запланованих змін до трудового законодавства.

«Професійні спілки вражені відвертою демонстрацією правового нігілізму і новаціями, які принижують громадян України, — йдеться в зверненні. — Якщо трудові відносини будуватимуться «на умовах нової форми трудових договорів «за домовленістю» з роботодавцями, які «матимуть пріоритет над нормами Трудового кодексу і міститимуть мінімальні гарантії» — це йде врозріз із міжнародними зобов’язаннями України та європейськими соціальними стандартами».

Федерація вимагає від законодавців забезпечити процес розробки нової редакції Трудового кодексу шляхом широкого обговорення з профспілками, роботодавцями, експертним середовищем, громадянським суспільством з урахуванням міжнародних стандартів та провідної європейської практики. І наголошує, що звуження трудових прав та гарантій працівників порушує статтю 22 Конституції України.

Раніше ми вже публікували повний текст звернення Федерації профспілок України.

Продовжуємо стежити за подіями!