...
Реєструйся

Пропонують зменшити граничний вік перебування на держслужбі


У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 4505 від 20 березня 2014 року про внесення змін до статті 23 Закону України «Про державну службу» (щодо граничного віку перебування на державній службі).

Проектом передбачається викласти у новій редакції статтю 23 Закону України «Про державну службу», зокрема:

  • у частині першій цієї статті передбачити, що граничний вік перебування на державній службі становить 62 роки;
  • частину третю цієї статті, яка передбачає особливі вікові привілеї для державних службовців, які займають посади першої категорії — виключити.

Зараз граничний вік перебування на державній службі становить 65 років.

Водночас передбачається залишити незмінним положення частини другої цієї статті, відповідно до якої, у виняткових випадках після досягнення граничного віку перебування на державній службі державні службовці можуть бути залишені на державній службі лише на посадах радників або консультантів за рішенням керівника відповідного державного органу.

Автори законопроекту вважають, що впродовж останніх років склалася практика зловживання працею державних службовців похилого віку. За науковими даними фізіології праці людина починає втрачати працездатність з 60-ти років, оптимальний вік припинення активної трудової діяльності складає 62 роки. Таким чином, після перетину цієї вікової межі працювати на такій відповідальній роботі, як державне управління, вкрай ризиковано.