...
Реєструйся

Рада прийняла закон про включення декрету до страхового стажу


Верховна Рада прийняла закон, який включає жінкам до страхового стажу періоду перебування у відпустці по догляду за дитиною до 3-х років.

Ухвалений закон, розроблений Мінсоцполітики, дозволить під час розрахунку «лікарняних» виплат зараховувати період перебування у відпустці по догляду за дитиною до страхового стажу. Таким чином жінки, які виховують маленьких дітей, одержали ще одну гарантію соціального захисту», — сказала Міністр соціальної політики Наталія Королевська, коментуючи ухвалення Парламентом відповідного закону.

Досі жінка, яка йшла у відпустку по догляду за дитиною з майже 5-річним страховим стажем, за 3 роки могла розраховувати на виплату у розмірі лише 60% середньої зарплати при виході на лікарняний. Прийнятий закон передбачає включення періоду догляду за дитиною до страхового стажу (у даному випадку — до 5 років додадуться ще 3), що дозволить автоматично отримувати виплату за лікарняним у розмірі 100% від середньої зарплати.

Міністр також зазначила, що Мінсоцполітики продовжує працювати над посиленням соціального захисту жінок, які перебувають у такій відпустці або збираються з неї виходити. Зокрема, зараз напрацьовується пакет пропозицій щодо повернення до трудової діяльності жінок з маленькими дітьми, який дозволить таким жінкам працювати дистанційно. Це допоможе їм поступово повертатися до роботи та мати додатковий заробіток без шкоди для родини. Крім того, пропонуватимуться додаткові преференції роботодавцям, які братимуть таких жінок на роботу, а також ваучери на навчання та перекваліфікацію.

З 1 липня в Україні до страхового стажу, за яким розраховуються пенсійні виплати, також враховується період відпустки по догляду за дитиною до 3-х років.

За матеріалами Мінсоцполітики