...
Реєструйся

Рада ухвалила закон щодо регулювання праці домашніх працівників


Верховна Рада України врегулювала домашню працю на законодавчому рівні, прийнявши 25 квітня 2024 року Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників» (законопроєкт № 5695).

Рішенням народних депутатів Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП) доповнено новою главою ХІ-А «Праця домашніх працівників», яка визначає:

1) поняття домашньої праці (це робота, яка виконується для домогосподарства за трудовим договором) та домашнього працівника (це фізична особа, яка виконує домашню працю у межах трудових відносин з роботодавцем);

2) правовий статус домашніх працівників та особливості його регулювання, зокрема обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками;

3) додаткові права, обов’язки, гарантії та умови праці домашніх працівників;

4) робочий час та час відпочинку домашніх працівників;

5) особливості припинення трудового договору з домашнім працівником;

6) особливості здійснення контролю за додержанням законодавства про працю домашніх працівників.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Законопроєктом вносяться відповідні зміни до інших статей КЗпП з метою погодження їх із новою главою ХІ-А (щодо надурочних робіт та робіт у вихідні дні, порядку розгляду трудових спорів та ін.).

 

Крім цього, з урахуванням специфіки відносин між домашнім працівником та роботодавцем проєктом Закону пропонується передбачити добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

! Варто зазначити, що новий закон в соціальній сфері імплементує в українське законодавство положення Конвенції Міжнародної організації праці № 189 про домашніх працівників, що є дуже важливим в процесі інтеграції України в Європейський Союз, а також в процесі оновлення трудового законодавства України загалом.

 

Цей Закон набирає чинності через три місяці з дня його опублікування. Кабінету Міністрів України у тримісячний строк з дня опублікування цього Закону має узгодити свої нормативно-правові акти із цим Законом.

У Комітеті з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів зазначають, що врегулювання на законодавчому рівні питання діяльності працівників, які на умовах трудового договору виконують роботу з обслуговування домашнього господарства, має велике значення. Насамперед це захист прав такого працівника. Задля цього проєктом Закону визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (своєчасна заробітна плата у визначеному розмірі, державний захист від неправомірних дій роботодавця), а також надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві. Крім цього, — це надання можливості домашнім працівникам формувати свою майбутню пенсію. Для цього проєкт Закону передбачає добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»
Формат: відеоуроки • Для довідок: 0 (800) 219-977

Офіційне працевлаштування громадян на роботу з обслуговування домашнього господарства сприятиме зниженню рівня незадекларованої праці в Україні, адже на сьогодні більша частина таких працівників перебувають у тіньовому секторі економіки.

Джерело: ВРУ


ЮРИСТ З КАДРОВИХ ПИТАНЬ І ТРУДОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА — ONLINE

Унікальна послуга на ринку України!
Докладніше

Забезпечте собі:
✔ максимально вивірені рішення щодо трудових відносин з колективом
✔ стійку правову позицію в спірних ситуаціях
✔ регульовані та зрозумілі процеси у «відносинах із державою»

тел.: 0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Комітет з питань прав людини рекомендував Верховній Раді прийняти за основу два законопроєкти
02 травня 2024 року у форматі відеоконференції відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ...
З 1 травня набувають чинності зміни в Порядку обміну електронними документами з ДПС
Зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, внесені Наказом Мінфіну від 18 березня 2024 року № 133, набувають чинності 1 ...