...
Реєструйся

Результат місяця інспекційної кампанії — виявлено понад 4 тисячі неоформлених працівників


З 1 липня 2021 року, дати початку інспекційної кампанії, розпочато 1383 інспекційні відвідування та виявлено 4054 працівники, допущених до роботи без укладення трудових договорів, що свідчить про ретельну підготовку інспекційних заходів за результатами ризикоорієнтованого підходу.

Середня кількість виявлених незадекларованих працівників становить майже 5 осіб на одного перевіреного роботодавця. Найбільше незадекларованих працівників виявлено у Запорізькій (437), Вінницькій (364) та Хмельницькій (273) областях.

Управлінням Держпраці у Кіровоградській області за повідомленням Управління Служби безпеки України перевірений порядок оформлення трудових відносин в однієї із фізичних осіб — підприємців міста Кропивницького, яка організувала діяльність кол-центру. В ході інспекційного відвідування інспектори праці виявили 35 працівників, які виконували роботу операторів кол-центру позмінно. В той же час, за інформацією Пенсійного фонду станом на день інспекційного відвідування у зазначеної підприємниці працівники були відсутні.

Інспекторами Управління Держпраці у Хмельницькій області в ході інспекційного відвідування фізичної особи — підприємця, що здійснює діяльність, пов’язану з швейним виробництвом, виявлено 10 працівників, допущених до роботи без укладення трудового договору.

Під час інспекційного відвідування будівельної компанії, яка зводить будівлю у селі Козин Обухівського району Київської області, інспекторами праці Головного управління Держпраці у Київській області виявлено 13 працівників, допущених до роботи без офіційного оформлення трудових відносин.

Наразі вирішуються питання щодо притягнення цих роботодавців до адміністративної та фінансової відповідальності. Нагадаємо, що штраф за одного працівника, допущеного до роботи без укладення трудового договору становить 60 тисяч гривень.

В ході проведених заходів укладено трудові договори із 1690 працівниками.

Динаміка працевлаштування працівників, а також їх кількість у конкретних роботодавців, постійно відстежується ДПС та Держпраці.

Зокрема, збільшення кількості працевлаштованих спостерігається у сферах сільського господарства (на 8,5 %) та торгівлі (на 7 %), проте найбільшу динаміку працевлаштування показали сфери тимчасового розміщування (на 141 %) та організації харчування (на 35 %).

У порівнянні із відповідним періодом 2020 року відбулося збільшення кількості працівників, щодо яких надійшли повідомлення про прийняття на роботу, на 12 відсотків.

У розрізі областей з початку інспекційної кампанії найвища динаміка працевлаштування у порівнянні із відповідним періодом минулого року спостерігається у Закарпатській (43,5 %), Чернівецькій (42 %) та Донецькій (26,9 %) областях.

Інспекційна кампанія не припинила інформаційну та роз’яснювальну роботу інспекторів праці.

Одночасно із інспекційною кампанією продовжується інформаційна робота. На регіональних телеканалах транслюються анімаційні відеоролики, розроблені за підтримки Проєкту Міжнародної організації праці «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», що фінансується Європейським Союзом. Інформація щодо ризиків та наслідків незадекларованої праці розміщується у засобах масової інформації та інтернет ресурсах.

Звертаємо увагу, що метою державного контролю за оформленням трудових відносин не є накладання штрафів, ціль — забезпечення додержання вимог законодавства про працю. Але, щодо тих роботодавців, які не оформлюють трудові відносини із найманими працівниками, обов’язково будуть застосовані штрафні санкції.

Джерело: Державна служба України з питань праці

Матеріали до теми


За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...
Чи потрібно повідомляти ДПС про прийняття працівника на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, потрібно. Організація та проведення громадських робіт здійснюються на підставі договору про організацію і фінансування громадських робіт, який укладається між центром зайнятості та роботодавцем ...
Як оформлюють укладення трудового договору в разі спрощеного режиму регулювання трудових відносин?
Регулювання трудових відносин працівників і роботодавців, на яких поширюється спрощений режим, здійснюється трудовим договором. У трудовому договорі зазначається інформація про ...
Щодо укладання договору про повну матеріальну відповідальність з неповнолітніми особами
СИТУАЦІЯ До Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці звернувся сімнадцятилітній пан Назар, внутрішньо переміщена особа, зі скаргою ...