...
Реєструйся

Робота на умовах неповного робочого дня: чи виплачується компенсація за невикористану щорічну відпустку при звільненні?


Як визначити кількість днів щорічної основної відпустки, які підлягають компенсації при звільненні працівникові, який працював на умовах неповного робочого дня?

Згідно зі статтею 2 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах із підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи.

Отже, порядок надання щорічної основної відпустки працівникам, які працюють на умовах неповного робочого часу, не відрізняється від порядку надання такої відпустки працівникам, котрі працюють повний робочий день. Робота на умовах неповного робочого дня або тижня не тягне скорочення тривалості щорічних відпусток, а обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки працівникам, які працюють на таких умовах, провадиться в загальному порядку, відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100.

Білоткач Галина Панасівна,
експерт гарячої лінії
Повну відповідь Галини БІЛОТКАЧ, експерта гарячої лінії журналу «КАДРОВИК.UA», читайте в журналі «КАДРОВИК.UA» № 9, 2018.

Придбати видання Архів журналу

Матеріали до теми


Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого
Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...