...
Реєструйся

Робота у дні, які були перенесені з метою створення сприятливих умов для використання святкових і неробочих днів для працівників, що перебували у відпустці


Часто виникає плутанина, має чи ні працівник працювати у дні, які були перенесені з метою створення сприятливих умов для використання святкових і неробочих днів, якщо в цей час він перебував у відпустці.

Відповідно до частини четвертої ст. 67 КЗпП України з метою створення сприятливих умов для використання святкових і неробочих днів (ст. 73 цього Кодексу), а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні й робочі дні в порядку і на умовах, визначених законодавством, для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями.

Так, згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про перенесення робочих днів у 2016 році» від 11 листопада 2015 року № 1155-р керівникам підприємств, установ і організацій рекомендовано перенести робочі дні з:

— п’ятниці 8 січня — на суботу 16 січня;
— понеділка 7 березня — на суботу 12 березня;
— понеділка 27 червня — на суботу 2 липня.

Слід звернути увагу, що зазначене розпорядження уряду має рекомендаційний характер. Рішення про перенесення робочих днів роботодавець приймає самостійно, видаючи наказ або інший розпорядчий документ. У разі перенесення робочих днів змінюється графік роботи підприємства, установи, організації та норма тривалості робочого часу в місяцях, у яких запроваджено перенесення, однак при цьому не зменшується тривалість робочого часу протягом року, не змінюється розмір оплати праці, тривалість відпустки тощо. Отже, працівник, що перебував у відпустці в період, у якому кілька робочих днів було оголошено вихідними та перенесено на інший період, після закінчення відпустки має працювати за графіком роботи підприємства з відповідною оплатою робочих днів.

Автор: Юлія Панасюк, заступник головного редактора журналу «Довідник кадровика»

Докладніше — у вкладенні до журналу «Довідник кадровика»«Кадри. Гарячі запитання кадровика» № 7, 2016