...
Реєструйся

Роботодавці сплачують фінансові санкції Держпраці добровільно та у двічі зниженому розмірі


Як відомо, статтею 265 Кодексу законів про працю України для роботодавців встановлені фінансові штрафи за порушення законодавства про працю. При цьому розміри окремих штрафів можуть бути доволі суттєвими для суб’єктів господарювання.

Разом з тим, згідно зі змінами в законодавстві, які відбулися з 1 січня 2020 року, у разі сплати суб’єктом господарювання, який використовує найману працю, 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, така постанова вважається виконаною. На практиці дедалі більше роботодавців добровільно сплачують вищевказані санкції у зниженому розмірі.

Так, у грудні 2020 року з 10 постанов Управління Держпраці у Хмельницькій області про накладення фінансових санкцій за порушення законодавства про працю, скориставшись вищевказаною нормою, по 7 постановах  роботодавці Хмельниччини добровільно сплатили штрафи на загальну суму 102 500 гривень протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу.

З них добровільно оплачені фінансові санкції за використання праці 3 неоформлених працівників.