...
Реєструйся

Роботодавець переводить працівника на іншу роботу: як оплачувати його працю


Міністерство економіки України у своєму листі від 10 квітня 2023 року № 4706-05/15738-07 роз’яснило питання щодо оплати праці працівника після переведення його на іншу постійну, але нижчеоплачувану роботу.

Першочергово у Міністерстві зауважили, що перевести працівника на роботу на інше підприємство або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, можна тільки за його згодою відповідно до статті 32 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП). Проте така згода не потрібна у випадках, передбачених у статті 33 КЗпП та в інших випадках, передбачених законодавством.

Читайте також: Чи можливо звільнити працівника через відмову переведення?

Переводячи працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу роботодавець має пам’ятати, що, згідно зі статтею 114 КЗпП, за працівником потрібно зберігати його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

 

Причому, у випадках, коли в результаті переміщення працівника (ч. 2 ст. 32 КЗпП) зменшується заробіток з не залежних від нього причин, доплату проводять до попереднього середнього заробітку протягом двох місяців з дня переміщення.

Тобто, акцентують у Мінекономіки, якщо працівника перевели на іншу постійну нижчеоплачувану роботу, то протягом двох тижнів з дня переведення йому мають нарахувати зарплату за виконану роботу і у випадку, якщо її розмір нижче його середньої заробітної плати, то провести доплату до рівня середньої зарплати.

 

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

Середню зарплату у цьому випадку обчислюють керуючись Порядком обчислення середньої заробітної плати, що затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08 лютого 1995 року № 100.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Всеукраїнський кадровий форум — 2024

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...