...
Реєструйся

Роботодавця, який допустив масове використання незадекларованої праці, оштрафовано у понад 2 млн гривень


Випадок масового використання незадекларованої зайнятості було виявлено керівниками та головними державними інспекторами Управління Держпраці у Чернівецькій області у суб’єкта господарювання у Дністровському районі Чернівецької області на початку липня: працівники масово працювали на зборі урожаю фруктів у приватному підприємстві без належного оформлення трудових відносин. 

Приватне підприємство, яке зареєстроване у Житомирській області, а свою фактичну господарську діяльність здійснює  у Дністровському районі Чернівецької області, займається вирощуванням та реалізацією фруктів.

Саме під час збору урожаю абрикосів фахівці Держпраці виявили 37 осіб. Працювали без належного оформлення трудових відносин 34 працівники.

Інспекторами Держпраці було встановлено, що роботодавець допустив до виконання роботи  працівників без належного оформлення з ними трудових договорів та без повідомлення територіальний орган Державної податкової служби про їхній найм  на роботу. 

Інспекційне відвідування посадових осіб Держпраці проводилося у межах інспекційної кампанії, направленої на подолання не задекларованої зайнятості у регіоні.

За результатами здійснення заходу державного нагляд (контролю), фахівці Управління підготували відповідний акт і припис.

Роботодавця було попереджено про те, що за використання неофіційної праці найманого персоналу йому загрожує суттєва штрафна санкція. Оскільки відповідно до статті 265 Кодексу законів про працю України фактичний допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, без нарахування та сплати ЄСВ та податків, становить 10 мінімальних заробітних плат, тобто 60 000 гривень за кожного неоформленого працівника.

Як наслідок, суб’єкту господарювання доведеться сплатити штраф у розмірі 2 040 000 (два мільйони сорок тисяч) гривень.

Відповідну постанову про накладання фінансової санкції винесено днями посадовими особами територіального органу Держпраці України.

Джерело: за матеріалами Управління Держпраці у Чернівецькій області

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...
Чи потрібно повідомляти ДПС про прийняття працівника на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, потрібно. Організація та проведення громадських робіт здійснюються на підставі договору про організацію і фінансування громадських робіт, який укладається між центром зайнятості та роботодавцем ...