...
Реєструйся

РОБОТУ ПРИВАТНИХ ТА ДЕРЖАВНИХ ВИКОНАВЦІВ ПЕРЕВІРЯТИМУТЬ ПО-НОВОМУ


Наказом Міністерства юстиції України від 22 жовтня 2018 року затверджено Порядок проведення перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, приватних виконавців.

Документ визначає механізм здійснення Міністерством юстиції України перевірок діяльності органів ДВС, приватних виконавців, зокрема стану додержання законодавства та організації роботи щодо їх виконання, дотримання державними і приватними виконавцями порядку та строків вчинення виконавчих дій, виконання правил діловодства.

Організація та проведення перевірок покладаються на структурний підрозділ Міністерства юстиції України, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері організації примусового виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб) (далі – структурний підрозділ Міністерства).

Контроль за діяльністю працівників органів державної виконавчої служби здійснюється шляхом проведення комплексних, цільових та контрольних перевірок.

Комплексною перевіркою вважається планова або позапланова перевірка, під час якої перевіряються всі напрями діяльності органу державної виконавчої служби та яка здійснюється в межах проведення Міністерством юстиції України комплексних перевірок територіальних органів юстиції.

Цільовою перевіркою вважається планова або позапланова перевірка, під час якої перевіряється один або декілька напрямів діяльності органу державної виконавчої служби.

Контрольною перевіркою вважається перевірка діяльності органу державної виконавчої служби, яка проводиться з метою визначення стану виконання органом державної виконавчої служби рекомендацій, наданих під час попередніх комплексних та цільових перевірок.

Перевірки діяльності приватного виконавця здійснюються шляхом проведення планових і позапланових перевірок.

Планова перевірка діяльності приватного виконавця проводиться згідно з графіком, та полягає у комплексній перевірці організації роботи приватного виконавця, дотримання приватним виконавцем вимог законодавства під час вчинення виконавчих дій та виконання правил ведення діловодства.

Планова цільова перевірка діяльності органу ДВС проводиться один раз на два роки на підставі плану, який затверджується Міністром юстиції.

Контрольні перевірки діяльності органів державної виконавчої служби проводяться за потреби.

Контроль за усуненням недоліків, виявлених під час проведення перевірок діяльності органів державної виконавчої служби, здійснює структурний підрозділ Міністерства.

Планові перевірки діяльності приватних виконавців проводяться згідно з графіком проведення планових перевірок діяльності приватних виконавців, який затверджує керівник структурного підрозділу Міністерства.

Перша планова перевірка діяльності приватного виконавця проводиться не раніше ніж через рік із дня внесення інформації про приватного виконавця до Єдиного реєстру приватних виконавців України (не враховуючи строк зупинення діяльності приватного виконавця).

Наступні планові перевірки проводяться не частіше ніж один раз на два роки з дати початку проведення попередньої планової перевірки.

Строк проведення планової перевірки діяльності приватного виконавця не може перевищувати п’яти робочих днів.

До плану проведення планової перевірки діяльності приватного виконавця вносяться питання, що стосуються організації діяльності приватного виконавця, дотримання приватним виконавцем вимог законодавства під час вчинення виконавчих дій та виконання ним правил ведення діловодства.

Планова перевірка діяльності приватного виконавця проводиться в робочий час в офісі приватного виконавця.

Ухиленнями приватного виконавця від проведення планової перевірки вважаються:

  • відсутність приватного виконавця в офісі у визначений строк проведення планової перевірки;
  • ненадання або надання не в повному обсязі без обґрунтованих пояснень документів, які стосуються плану перевірки;
  • відмова приватного виконавця в доступі робочої групи до офісу приватного виконавця, його робочого кабінету або приміщення архіву.

Акт про ухилення приватного виконавця від проведення планової перевірки є підставою для внесення структурним підрозділом Міністерства подання до Дисциплінарної комісії приватних виконавців про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності.

Приватний виконавець має право протягом п’яти робочих днів після складання довідки надати в письмовій формі свої пояснення, зауваження, заперечення до неї разом із потрібними документами або усунути виявлені під час перевірки порушення та повідомити про це структурний підрозділ Міністерства.

Позапланові перевірки діяльності приватного виконавця поділяються на виїзні та невиїзні.

Про проведення позапланової виїзної перевірки діяльності приватного виконавця має бути повідомлено приватного виконавця не пізніше ніж за п’ять робочих днів до проведення такої перевірки.

Докази ознайомлення приватного виконавця з повідомленням про проведення позапланової виїзної перевірки його діяльності є невід’ємною частиною матеріалів перевірки.

Також передбачено порядок внесення подання до Дисциплінарної комісії приватних виконавців. Зокрема, у разі виявлення під час здійснення планових та позапланових перевірок діяльності приватного виконавця ознак дисциплінарного проступку, визначених пунктами 1, 3, 4 частини другої статті 38 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», структурний підрозділ Міністерства вносить вмотивоване подання до Дисциплінарної комісії приватних виконавців про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності.

Подання спрямовується до Дисциплінарної комісії приватних виконавців протягом двох місяців із дня виявлення дисциплінарного проступку, але не пізніше ніж за два роки з дня його вчинення.

Попередній порядок від 2016 року втратив чинність.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...