...
Реєструйся

Роботу зі збору урожаю виконують неоформлені працівники: штраф чи попередження?


ГУ Держпраці у Чернівецькій області повідомило, що інспекційне відвідування фізичної — особи — підприємця, що здійснює підприємницьку діяльність у Хотинському районі у галузі садівництва, провели посадовці Управління.

Відвідування здійснено з метою інформування роботодавця про найбільш ефективні способи додержання законодавства, зокрема, у частині оформлення трудових відносин, зазначають у відділі з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів територіального органу Державної служби України з питань праці.

При відвідуванні суб’єкта господарювання, на ділянках саду, що перебуває у його приватній власності, відбувався збір яблук. Роботу зі збору врожаю виконували 16 працівників. Усі працівники були допущені до роботи без укладення трудового договору.

Так само роботодавець не повідомив про їхнє працевлаштування територіальний орган Державної фіскальної служби.

Інспектори праці зафіксували порушення статті 21 Кодексу законів про працю України — «Трудовий договір», статті 24 — «Укладання трудового договору» та Постанову Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомлення ДПС та її територіальним органом про прийняття працівника на роботу» від 17червня 2015 року за № 413.

За результатами інспекційного відвідування до суб’єкта господарювання застосовано попередження.

Довідково: фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплата заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника щодо якого скоєно порушення.

До юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої — третьої груп, застосовується попередження.

Передбачена додаткова відповідальність у разі вчинення порушення повторно протягом двох років з дня виявлення порушення — у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Читайте також:  Особливості оплати листків непрацездатності сезонним працівникам