...
Реєструйся

Роз’яснення Міноборони: жінки яких професій зобов’язані стати на військовий облік


Жінкам певних професій в Україні доведеться стати на обов’язковий облік військовозобов’язаних.

Відповідний наказ Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313 «Про затвердження Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних» (далі — Наказ № 313) набув чинності 17 грудня 2021 року.

Наказом затверджено перелік професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на облік військовозобов’язаних.

Серед професій, зокрема, багато популярних: фотографи, програмісти, лікарі, юристи, журналісти, музиканти, соціальні працівники, працівники ресторанів та готелів, бухгалтери, діловоди, рекламники тощо.

Наказ ухвалено відповідно до вимог: 

  • частини 11статті 1 Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу» (далі — Закон № 2232);
  • підпункту 1 пункту 3 розділу II Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 30 березня 2021 року № 1357-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку».

Що передбачено Законом № 2232

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних (ст. 11 Закону № 2232).

Відповідно до статті 12 Закону № 2232 жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками (за винятком випадків, передбачених законодавством з питань охорони материнства та дитинства, а також заборони дискримінації за ознакою статі), що включає прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу, проходження військової служби, проходження служби у військовому резерві, виконання військового обов’язку в запасі та дотримання правил військового обліку (ч. 2 ст. 12 Закону № 2232).

23 грудня відбувся брифінг щодо роз`яснення положень Наказу № 313, де зазначили, що процес постановки на облік українок вже розпочався. Міноборони планує завершити цей процес до кінця 2022 року.

На брифінгу роз’яснили, що жодну жінку не будуть призивати до військової служби без її згоди. Однак не кожна жінка відповідної професії зможе стати на облік військовозобов’язаних. Так, одною з вимог постановки на військовий облік є задовільний стан здоров’я, тобто кожна жінка повинна пройти обстеження спеціальною комісією.

Поки що електронне подання даних онлайн не передбачено, тобто українки повинні будуть звернутися до районного територіального центру комплектування за місцем реєстрації.

Важливим моментом є те, що ФОП, на відміну від юридичних осіб, не повинні вести облік найманих працівників. У даному випадку кожна особа, що працює на ФОПа, відповідає за це самостійно.

Джерело: biz.ligazakon.net

Матеріали до теми


Чи має право роботодавець розглядати електронний та паперовий листки непрацездатності як один випадок тимчасової непрацездатності, якщо паперовий листок має дані про продовження електронного листка непрацездатності: роз’яснення ПФУ
Пенсійний фонд України листом від 29 січня 2024 року № 2800-030401-8/5715 «Щодо листка непрацездатності» надає роз’яснення щодо того, чи має ...
Чи набуває працівник право на додаткову відпустку на дітей під час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку: роз’яснення Мінекономіки
Міністерство економіки України листом від 05 червня 2023 року № 4706-05/26141-09 «Щодо деяких питань законодавства про працю» надає роз’яснення чи ...
Чи повинен власник підприємства, який виконує управлінські функції, бути працевлаштованим на даному підприємстві: роз’яснення Мінекономіки
Міністерство економіки України листом від 24 травня 2023 року № 4706-05/23807-09 «Щодо деяких питань трудового законодавства» надає роз’яснення щодо того ...