...
Реєструйся

Уряд збільшує розмір добових для бюджетників з 2022 року


На засіданні 23 грудня 2021 року Уряд прийняв постанову від 2 лютого 2011 року № 98 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України» (далі — Постанова № 98).

Викладено у новій редакції додаток 1 до Постанови № 98, який встановлює розміри граничних витрат на відрядження держслужбовців, а також інших осіб, яких направляють у відрядження підприємства, установи та організації, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів.

У результаті суттєво збільшені розміри добових витрат для закордонних відряджень по всім країнам світу. Пояснення — більшість таких розмірів для відряджень до іноземних країн не переглядались із 2011 року, натомість через інфляцію значно зросли ціни на харчування та поживання в іноземних країнах.

Водночас граничні суми витрат на найм житлового приміщення за добу залишать незмінними для іноземних країн.

Для відряджень по Україні розмір добових зросте із 60 грн до 300 грн, а гранична сума витрат на найм житла на добу — із 600 грн до 900 грн.

Постанова запрацює із 1 січня 2022 року.

Проте виконувати нові розміри витрат на службові відрядження бюджетна сфера повинна у межах коштів, передбачених у кошторисах та планах використання бюджетних коштів.

Також Уряд зобов’язує керівників мінімізувати витрати на службові відрядження шляхом оптимізації кількісного складу відряджених працівників, строків їх перебування у відрядженні, зменшення витрат на оплату проїзду, наймання житла та інших витрат на відрядження, проведення зустрічей, переговорів тощо в режимі онлайн.

На додаток Уряд скасовує надбавки до затверджених сум добових витрат в іноземній валюті для окремих категорій працівників, які визначає додаток 2 до Постанови № 98.

Джерело: buh.ligazakon.net


Варто зазначити, що з 7 липня 2022 року діє нова редакція Постанови № 98. Загалом зміни в новій редакції стосуються ситуацій, пов’язаних із збройною агресією з боку Російської Федерації. Так, наприклад, документ не встановлює мінімальний і максимальний строк відрядження для військовослужбовців, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу та працівників, направлених для лікування та реабілітації у зв’язку з пораненням (контузією, травмою або каліцтвом), отриманим під час безпосередньої участі в антитерористичній операції та/або забезпеченні її проведення (здійснення заходів, пов’язаних із запобіганням, виявленням і припиненням терористичної діяльності). Але чітко зазначає, що строк такого відрядження не повинен перевищувати строку лікування та реабілітації.

Крім цього, у Постанові № 98 роз’яснюється, зокрема:

  • які мають бути суми добових витрат і видатків на проживання для відряджених за кордон (здебільшого це стосується установ, що фінансуються з держкоштів);
  • коли і як установа має видати відрядні працівникам;
  • які вимоги щодо фіксування мінімальної страхової суми на строк відрядження;
  • як повертаються кошти на пальне, якщо у закордонне відрядження працівник вирушив на службовому автомобілі (з урахуванням встановлених норм за 1 кілометр пробігу).

Недержавним підприємствам, працівники яких часто відбувають службові поїздки, варто розробити Положення про відрядження.

Положення врегульовуватиме всі питання, пов’язані зі службовими поїздками. Його дія поширюватиметься на всі структурні підрозділи компанії. Цей документ визначатиме однакові вимоги до підготовки й оформлення службових подорожей персоналу.

Рекомендуємо прочитати:

  1. Про розмір добових на один день
  2. Навчання і курси та добові: в чому особливості

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...