...
Реєструйся

Розширено перелік організацій, працівники яких зобов’язані щепитися проти COVID-19


З 9 грудня 2021 року набирав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 1 листопада 2021 року № 2993, яким розширено перелік організацій, співробітники яких мають обов’язково щепитися проти COVID-19.

Згідно з наказом, крім освітян та працівників центральних та місцевих органів влади, обов’язковій вакцинації проти коронавірусу на період дії карантину підлягають співробітники:

— підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади;

— установ і закладів, що надають соціальні послуги, закладів соціального захисту для дітей, реабілітаційних закладів;

— підприємств, установ та організацій, включених до Переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2015 року № 83.

Працівники вищезазначених установ, які на 9 грудня 2021 року не мають документа про щеплення принаймні однією дозою антиковідної вакцини або довідки про протипоказання до щеплення, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

Контроль за допущенням до роботи тільки тих працівників, які мають документи про щеплення чи протипоказання до вакцинації, покладається на керівника підприємства.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється від отримання щеплення, то керівник має проінформувати його про правові наслідки таких дій та відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього керівник видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють.

Правові підстави для звільнення працівника через відсутність щеплення відсутні.

Після проведення одного щеплення проти COVID-19 працівник має бути допущений до роботи.

У разі виявлення, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення керівник несе відповідальність згідно зі статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення правил щодо карантину людей» (штраф складає від 34 тисяч гривень).

Джерело: kr.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...