...
Реєструйся

Роз’яснення про внесення змін до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах


З 1 січня 2018 року набрала чинності постанова КМУ від 04.07.2017 №479, якою внесено зміни до списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (Постанова КМУ від 24.06.2016 №461).

Внесені зміни стосуються, зокрема, працівників, зайнятих ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва. Так, розділи I “Гірничі роботи”, II “Підготовка руд, збагачення, окускування (агломерація, брикетування, огрудкування), випалювання руд і нерудних копалин”, III “Чорна металургія”, IV “Виробництво коксопродуктів”, VII “Виробництво кольорових металів”, VIII “Хімічне виробництво”, X “Перероблення нафти, газу, газового конденсату, вугілля та сланцю” Списку №1 доповнено позицією: “Працівники ремонтних служб, зайняті ремонтом устаткування в умовах діючого виробництва”.

Такою ж позицією доповнено і розділи Списку №2, а саме: I “Гірничі роботи”, II “Підготовка руд, збагачення, окускування (агломерація, брикетування, огрудкування), випалювання руд і нерудних копалин”, III “Чорна металургія”, IV “Виробництво коксопродуктів. Вуглепідготовка”, V “Виробництво вогнетривів”, VI “Виробництво метизів”, VII “Виробництво генераторного газу і одержання газів у процесі металургійного виробництва”, VIII “Виробництво кольорових металів”, X “Хімічне виробництво”, та підрозділ 1 “Ливарне виробництво” розділу XIV “Оброблення металу”.

 Якщо позиціями списків №1 і №2 передбачені працівники, зайняті в певному виробництві без зазначення найменування професій (посад), як в даному випадку, такі позиції поширюються на всіх працівників, незалежно від найменування їх професій (посад), у тому числі керівників, фахівців, майстрів.

Згідно з п. 3 Порядку №383 при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями, незалежно від дати їх внесення до списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92.

Отже, до стажу роботи працівників, професії (посади) яких включено до списків №1 і №2 згідно з постановою №479, і які продовжать працювати за цими професіями (посадами) після набрання чинності цією постановою (01.01.2018 р.), зараховується весь період їх роботи за відповідними професіями (посадами) за умови підтвердження відповідного права за результатами атестації робочих місць за умовами праці.

При цьому, якщо таким працівникам за результатами атестації робочих місць, 5-річний термін якої не минув, підтверджено право на відповідну пільгову пенсію і умови праці за цей час докорінно не змінювались, проводити позачергову атестацію відповідних робочих місць за умовами праці не потрібно.

 Для підтвердження стажу роботи зі шкідливими і важкими умовами праці необхідно подати:

  • трудову книжку з оформленими належним чином записами про займану посаду і період виконуваної роботи,
  • виписку з наказу по підприємству про проведення атестації на відповідному робочому місці;
  • у разі відсутності в трудовій книжці відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, – уточнюючу довідку.

Отже, періоди роботи, що підлягають зарахуванню до пільгового стажу, визначає підприємство (установа) або його правонаступник з урахуванням вимог законодавства щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Олена Хіміч, начальник відділу з питань експертизи умов праці Управління Держпраці у Кіровогррадської області

Джерело: kirtu.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Період, за який наявна заборгованість з єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення боргу
Сплата єдиного внеску — це не лише обов’язок платників перед державою, а й захищені соціальні гарантії для кожного. Тож, ненадходження ...