...
Реєструйся

Сезонні застуди: як вберегтися


Із настанням холодної пори майже кожен із нас «ближче знайомиться» із тими чи іншими простудними проявами: нежить, кашель, біль у горлі й підвищена температура – , на жаль,часті супутники людини в холодну пору.

Саме восени, на думку медиків, вірогідність простудних захворювань найвища. Зниження температури повітря, вітри і часті дощі в осінній період призводять до переохолодження організму, від чого падає імунний захист, що у свою чергу призводить до гострих респіраторних вірусних захворювань.

Восени, звичайно, змінюється і харчування людини: зменшується кількість продуктів, що є джерелом вітаміну С і багатьох інших активних сполук, що також знижує захисні властивості організму. Крім того, осінь – це, як правило, пора, коли більшість людей повертається на роботу, а в школярів і студентів розпочинаються навчання. Часто саме цей період супроводжується стресами, які також негативно відбиваються на стані імунної системи.

Застуда може стати серйозною перешкодою для людини, погіршити якість її життя, і не дає їй можливості нормально виконувати свої трудові зобов’язання. Тому будь-яке захворювання завжди краще і дешевше попередити, аніж лікувати.

Відпочинок задля відновлення

Щоб не сталося перевитрати енергії, потрібно дотримуватися режиму праці та відпочинку. Окрему увагу приділіть сну – не менше 7-8 годин на добу. Саме під час сну нормалізується робота імунної системи і активно відновлюється робота всіх органів і систем. Організм, якому систематично не вистачає сну , більш вразливий до вірусних та бактеріальних інфекцій, тому такі люди частіше за інших застуджуються.

Повноцінне харчування

Раціон харчування в осінній період повинен різноманітним. Віддавайте переваги продуктам, в яких міститься велика кількість вітамінів, мінералів та інших корисних речовин. Включайте в меню рибу, яйця, м’ясо, кисломолочні продукти, свіжі овочі та фрукти. Корисними будуть настої шипшини і трав’яні чаї.

Зволожене повітря допомагає знищити вірус

Опалювальний сезон ото-от розпочнеться. І часто саме в цей період реєструється сплеск простудних захворювань, особливо серед дітей. Чому так відбувається? Вся справа в тому, що в опалюваних приміщеннях повітря пересушене, відповідно пересушується і слизова оболонка носа, що істотно полегшує вірусу проникнення в дихальні шляхи. Тому, щоб знизити ймовірність зараження, часто провітрюйте приміщення та зволожуйте його.

Прогулянки на свіжому повітрі

Часті прогулянки на свіжому повітрі сприяють зміцненню імунітету. Тому незважаючи на погоду, виділіть годину чи пів для прогулянки. Також збільшує опірність організму загартовування, однак починати цим займатися потрібно влітку.

Кілька порад, щоб не захворіти

  • Перед виходом на вулицю перевіряйте показники термометра і одягайтеся відповідно до погоди.
  • Не допускайте переохолоджень організму, особливо це стосується горла й ніг.
  • Обов’язково снідайте, оскільки їжа, переварюючись, виділяє тепло, що зігріває організм зсередини.
  • У транспорті та інших громадських місцях намагайтеся триматися подалі від тих, хто чхає або кашляє.
  • Збільшіть у своєму раціоні кількість фруктів і овочів, вони необхідні організму для обміну речовин.
  • Уникайте стресів, оскільки вони негативно позначаються на імунітеті.
  • Намагайтеся провітрювати приміщення хоча б по 5 хвилин щогодини.
  • Не перевантажуйте свій організм: якщо відчуваєте слабкість, усі нетермінові справи краще відкласти й провести день вдома під ковдрою. Саме в цей час імунна система завзято бореться з захворюванням.

Будьте здорові!

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми