...
Реєструйся

Що потрібно врахувати під час заповнення податкової накладної?


З 1 січня змінився порядок заповнення податкової накладної

У листі № 2394/7 / 99-99-19-03-02-17 ДФС роз’яснила нюанси заповнення податкової накладної.

Нагадаємо, що починаючи з 1 січня 2015 року за постачання товарів/послуг на митній території України, податкову накладну складають за формою і в порядку, затвердженому наказом Мінфіну № 957 (далі — Порядок № 957). Цей Порядок передбачає, що з 1 січня 2015 року податкова накладна та додатки до неї повинні складатися й надаватися виключно в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації.

Для розпізнавання електронною системою ідентичності показників, зазначених платниками податків у графі 5, додатків до податкової накладної та розрахунку коригування, у цих графах передбачено зазначення коду одиниці виміру об’єкта операції згідно з Класифікатором системи позначень одиниць вимірювання та обліку (далі — КСПОО).

Також податківці нагадують, що згідно пунктом  44.1 статті 44 НК платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів.

Таким чином, якщо вартість послуги визначається із застосуванням одиниць обліку, які відображаються в первинних документах, регістрах бухобліку, то в графах 5.1 та 5.2 податкової накладної вказують одиниці виміру (умовне позначення і код) відповідно до КСПОО. Якщо послуга, що надається, не має одиниці обліку, у графі 5.1 зазначається «послуга», а графа 5.2 не заповнюється.

У разі складання податкової накладної на повну поставку послуги або на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) у повному обсязі, у графі 6 податкової накладної зазначається «1».

У разі складання податкової накладної на часткову поставку послуги або на суму попередньої оплати частини вартості послуги у графі 6 вказується відповідна частка наданої (сплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу. Наприклад, у випадку поставки частини послуги, яка відповідає половині об’єму, зазначеного в договорі, або в разі отримання суми попередньої оплати в розмірі половини договірної вартості послуги у графі 6 вказується число «0,5».

У графі 7 податкової накладної вказується ціна поставки одиниці товару/послуги без урахування ПДВ. Графа 7 заповнюється в гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством.

За матеріалами Юрліги