...
Реєструйся

Що робити, якщо роботодавець не виплачує працівниці допомогу по вагітності та пологах?


Інспектор роз’яснив, що призначення допомоги по вагітності та пологах відбувається на підставі листка непрацездатності, виданого відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455. Виплата допомоги здійснюється за місцем роботи в розмірі 100 % від середньої заробітної плати і надається відразу за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Згідно зі статтею 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105 документи для призначення допомоги по вагітності та пологах комісією з соціального страхування розглядаються не пізніше 10 днів з дня їх подачі, після чого виноситься рішення про призначення коштів або відмову в їх наданні. Про прийняте рішення заявник інформується не пізніше п’яти днів після його винесення.

Порядок фінансування Фондом соціального страхування України страхувальників визначено у статті 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105.

Фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється робочими органами Фонду в порядку, встановленому правлінням Фонду.

Підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, що містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Робочі органи Фонду здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви.

Страхувальник відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, встановленому Національним банком України.
Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів (далі — окремий рахунок), можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Фінансова допомога у зв’язку з вагітністю та пологами виплачується відразу за весь період декретної відпустки в найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений на підприємстві для виплати зарплати.

У разі непроведення роботодавцем Вам виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на підставі статей 55, 124 Конституції України, статей 232, 238 Кодексу законів про працю України, статті 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV, Ви маєте право звернутися безпосередньо до суду, подавши відповідну заяву в порядку Цивільного процесуального кодексу України.

Про особливості оплати листка непрацездатності деяким категоріям працівників, зокрема, працівницям у зв’язку з вагітністю та пологами читайте у листопадовому номері журнала “КАДРОВИК.UA”, №11’2019.

Матеріали до теми


Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...
Штраф за неправильно оформлену «лікарняні» у зв’язку з вагітністю та пологами: що треба знати
Згідно зі статтею 23 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підставою для ...
Оплата тимчасової непрацездатності застрахованій особі, яка працює за сумісництвом
З 1 січня 2023 року до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV ...