...
Реєструйся

Щодо надання документа, що засвідчує факт перебування на утриманні померлого годувальника непрацездатних членів сім’ї


Нещодавно у мене помер чоловік. Я також отримую пенсію, але мені підказали, що я можу перейти на пенсію чоловіка, якщо її розмір більший за мій. Але для цього мені потрібно отримати документ, який би підтверджував, що я перебувала на утриманні чоловіка. Що це за документ?

Умови призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, визначені статтею 36 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

Вказаною вище статтею передбачено, зокрема, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

За документ, що засвідчує факт перебування на утриманні непрацездатних членів сім’ї, приймаються довідки житлово-експлуатаційних або інших організацій з місця проживання (реєстрації), або довідки органів місцевого самоврядування, або довідки про реєстрацію місця проживання (разом з годувальником за однією адресою), видані згідно із вимогами статті 3 Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” (пункт 2.11 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1).

У разі неможливості надати зазначені вище документи факт перебування на утриманні померлого годувальника, встановлюється у судовому порядку.

Джерело: www.pfu.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...
Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...