...
Реєструйся

Щодо оплати за ведення військового обліку


У штатному розписі 1 ставка старшого інспектора з кадрів та 0,5 ставки інспектора з кадрів. Працівник працює на 1 ставку старшого інспектора з кадрів і за сумісництвом на 0,5 ставки інспектором з кадрів. Старшого інспектора з кадрів наказом керівника призначено відповідальним за ведення військового обліку з установленням йому доплати в розмірі 40 % посадового окладу (що в сумі не перевищує 0,5 ставки посадового окладу інспектора з ведення військового обліку та бронювання).

При перевірці працівниками фінансового відділу було зроблено зауваження, що доплата проводиться неправильно. На їхню думку, її треба встановлювати від 0,5 ставки посадового окладу інспектора з кадрів, яку працівник займає за сумісництвом, оскільки у штатному розписі всього 0,5 ставки інспектора з кадрів. Як правильно встановити доплату? Адже при оплаті від 0,5 ставки інспектора з кадрів занижується доплата, яка не відповідає кількості військовозобов’язаних.

Відповідно до частини 4 статті 34 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25 березня 1992 року № 2232-XII (далі — Закон № 2232) персональний облік призовників і військовозобов’язаних передбачає облік відомостей щодо призовників і військовозобов’язаних за місцем їх роботи або навчання.

Персональний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться згідно з Положенням про військовий облік військовозобов’язаних і призовників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 1994 року № 377 (далі — Положення № 377), та Інструкцією з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженою наказом Міністра оборони України від 15 грудня 2010 року № 660.

Згідно зі статтею 34 Закону № 2232 персональний облік призовників і військовозобов’язаних покладається на керівників підприємств, установ, організацій і навчальних закладів незалежно від підпорядкування і форм власності. Керівник підприємства виконання обов’язків щодо ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу залежно від кількості таких працівників на підприємстві покладає на військово-обліковий персонал або одного з працівників кадрової служби.

Відповідно до Положення № 377 працівникові кадрової служби, який виконує обов’язки щодо ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних за підприємствами на період мобілізації та воєнного часу, встановлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу. Рішення керівника підприємства оформляється наказом.

Виходячи з вищевикладеного, зауваження працівників фінансового відділу щодо неправильного встановлення доплати за ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних є безпідставними, оскільки наказом керівника відповідальним за ведення військового обліку призначено старшого інспектора. Відповідно встановлюється і доплата від посадового окладу старшого інспектора.

Журнал «Довідник кадровика»

Автор: Світлана НІЧИК,
начальник відділу аналітичного забезпечення Державної інспекції України з питань праці