...
Реєструйся

Щодо переведення державного службовця на посаду державної служби без конкурсу


Відповідно до статті 41 Закону України “Про державну службу” (далі – Закон) державний службовець з урахуванням його професійної підготовки та професійної компетентності може бути переведений без обов’язкового проведення конкурсу:

1) на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), – за рішенням керівника державної служби;

2) на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), – за рішенням керівника державної служби в державному органі, з якого переводиться державний службовець, та керівника державної служби в державному органі, до якого переводиться державний службовець.

Згідно зі статтею 2 Закону рівнозначна посада – це посада державної служби, що належить до однієї групи оплати праці з урахуванням юрисдикції державного органу.

Разом з тим Законом не визначено поняття “нижча посада”.

Однак проаналізувавши положення Закону, можна дійти висновку, що нижчою посадою є посада державної служби, яка належить до нижчої групи оплати праці без урахування юрисдикції державного органу, а також посада державної служби у державному органі з нижчим рівнем юрисдикції в межах однієї групи оплати праці.

Відповідно до статті 51 Закону посади державної служби з метою встановлення розмірів посадових окладів поділяються на 9 груп оплати праці.

Так до групи 4 належать посади керівників самостійних структурних підрозділів державних органів і прирівняні до них посади.

До групи 5 належать посади заступників керівників самостійних структурних підрозділів державних органів і прирівняні до них посади.

Прирівняння посад державної служби проводиться Кабінетом Міністрів України під час затвердження схеми посадових окладів на посадах державної служби за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері трудових відносин, погодженим із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби.

Так відповідно до Переліку посад державної служби, що прирівнюються до відповідних груп оплати праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2017 року N 15 (із змінами), до 4 групи оплати праці прирівняні посади керівників самостійних структурних підрозділів апаратів місцевих державних адміністрацій, самостійних структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій; до 5 групи оплати праці прирівняні посади заступників керівників апаратів місцевих державних адміністрацій.

Посада заступника керівника апарату – керівника структурного підрозділу апарату місцевої державної адміністрації вищезазначеною постановою не передбачена.

Таким чином, на думку НАДС, якщо посада має подвійну назву, посадовий оклад визначається за першою назвою.

Враховуючи викладене, особа з посади заступника керівника апарату – начальника організаційного відділу апарату обласної державної адміністрації не може бути переведена без проведення конкурсу на посаду керівника самостійного структурного підрозділу обласної державної адміністрації.

Лист Національного агентства України з питань державної служби від 01.03.2018 р. N 1653/13-18

Джерело: www.fssu.gov.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...