...
Реєструйся

Щодо поновлення на роботі звільненого працівника. Проблемна ситуація


Звільненого працівника за рішенням суду поновлено на попередній роботі. Наступного дня після оголошення судового рішення керівником підприємства видано наказ про поновлення працівника на роботі. Проте працівник до роботи не став. Як діяти в такій ситуації роботодавцеві? Чи можна цього працівника звільнити за прогул? Які наслідки настають для роботодавця у разі звернення працівника до державної виконавчої служби для примусового виконання рішення суду?

Частиною 1 ст. 235 Кодексу законів про працю України (КЗпП) передбачено, що в разі звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу, у т. ч. у зв’язку з повідомленням про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII іншою особою, працівник повинен бути поновлений на попередній роботі органом, який розглядає трудовий спір.

При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, який розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення про виплату працівникові середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більш як за один рік. Якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року, не з вини працівника, орган, який розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу (ч. 2 ст. 235 КЗпП).

Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника, прийняте органом, який розглядає трудовий спір, підлягає негайному виконанню (ч. 7 ст. 235 КЗпП).

Негайне виконання судового рішення полягає в тому, що воно виконується не з часу набуття ним законної сили, як це передбачено для переважної більшості судових рішень, а негайно з часу його оголошення в судовому засіданні, що забезпечує швидкий і реальний захист прав та інтересів громадян і держави.

Негайне виконання судового рішення не позбавляє права роботодавця в установленому порядку оскаржувати це рішення.

Судове рішення в частині стягнення середньомісячного заробітку за час вимушеного прогулу підлягає виконанню в повному обсязі з часу набуття ним законної сили.

Відповідно до ч. 1 ст. 223 Цивільного процесуального кодексу України рішення суду набуває законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, коли його не скасовано, набуває законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Судове рішення, що набуло законної сили після розгляду справи апеляційним судом, в установленому порядку може бути оскаржено до касаційної судової інстанції.

Автор — Микола Бойко, доцент Інституту післядипломної освіти Київського національного університету імені Тараса Шевченка, адвокат

Повний текст статі — у газеті «Кадри і зарплата» № 18, 2016