...
Реєструйся

Щодо порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпустки працівнику, який перейшов на інше підприємство за переведенням


Відповідно до вимог ст. 24 Закону України «Про відпустки» у разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник. При цьому згідно ст. 9 Закону України «Про відпустки» до стажу роботи, що дає право на відпустку, зараховується час, за який працівник не використав відпустки за попереднім місцем роботи.

Під час надання відпустки на новому місці роботи обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. № 100 (далі — Порядок № 100).

Пунктом 2 Порядку № 100 передбачено, що обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток провадиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

Працівникові, який пропрацював на підприємстві менше — у вкладенні до журналу року, середня заробітна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа місяця після оформлення на роботу до першого числа місяця, в якому надається відпустка.

Згідно пункту 3 Порядку № 100 до складу виплат, які враховуються під час обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відпустки враховуються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; виробничі премії та премії за економію конкретних видів палива, електроенергії і теплової енергії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо; виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних і громадських обов’язків, службового відрядження тощо), та допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

Відповідно до пп. «б» пункту 4 Порядку № 100 компенсація за невикористану відпустку не враховується для обчислення середньої заробітної плати. Згідно абзацу 3 пункту 4 Порядку № 100, якщо нарахування проводяться виходячи із середньої заробітної плати, а працівник не мав заробітку не з його вини, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу.

За пунктом 7 Порядку № 100 нарахування виплат за час щорічної відпустки, провадиться шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених законодавством). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.

Виходячи із вище викладеного, якщо працівник перейшов на інше підприємство за переведенням і на це підприємство перераховано компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, середня заробітна плата для оплати часу щорічної відпустки обчислюється відповідно до названих норм Порядку № 100, але для виплати середньої заробітної плати за час щорічної відпустки враховується сума перерахованої на нове підприємство компенсації за невикористані дні щорічної відпустки.

Наталія Гуска, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Полтавській області.

Джерело: pl.dsp.gov.ua/

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми