...
Реєструйся

Щодо призначення на період дії карантину осіб на посади тимчасово відсутніх держслужбовців


НАДС на своєму сайті опублікувало роз’яснення від 6 жовтня 2020 року № 121-20 щодо призначення осіб на період дії карантину на посади тимчасово відсутніх держслужбовців, які знаходяться у соціальній відпустці.

На думку НАДС, ураховуючи ситуацію, яка склалася у зв’язку із установленим карантином, суб’єкт призначення чи керівник держслужби з метою безперебійного функціонування держоргану на період заміщення тимчасово відсутнього держслужбовця, якій використовує право на соцвідпустку, може прийняти рішення про оголошення добору на таку посаду держслужби на період дії карантину.

Пунктом 4 частини 1 статті 4 Закону України «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР передбачені такі види соціальних відпусток:

• відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 17);

•  відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (ст. 18);

• відпустка у зв’язку з усиновленням дитини (ст. 181);

• додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгруп А І групи (ст. 19).

Також НАДС нагадує, що тимчасово відсутній держслужбовець у разі виходу на службу зобов’язаний письмово повідомити керівника держслужби на пізніше ніж за 14 календарних днів про свій вихід. Посада держслужби зберігається за тимчасово відсутнім держслужбовцем.

Читайте також: Цимбалюк Світлана «Чи потрібно сплачувати єдиний внесок, якщо працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати на період карантину?»

ПЕРЕДПЛАТИТИ Головний кадровий журнал України

Живий журнал Електронна версія «КАДРОВИК.UA»

А ось призначений на тимчасове заміщення держслужбовець звільняється з посади в останній робочий день перед днем виходу на службу тимчасово відсутнього державного службовця, якій використовує право на соціальну відпустку (ч. 2 ст. 85 Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року № 889-VIII).

Разом із тим НАДС звертає увагу, що добір і призначення осіб на вакантні посади державної служби здійснюються у виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю виконання завдань і функцій державних органів на період дії карантину відповідно до п. 2 Порядку призначення на посади державної служби на період дії карантину, затвердженого постановою КМУ від 22 квітня 2020 року № 290.

Джерело: Роз’яснення НАДС від 06 жовтня 2020 року № 121-20

 

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...