...
Реєструйся

Щодо сплати ЄСВ та взяття на облік осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю


Відповідно до пункту 5 частини першої статті 4 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” платниками єдиного внеску є особи, які забезпечують себе роботою самостійно – займаються незалежною професійною діяльністю, а саме науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями.

Таким чином, особа, яка є найманим працівником та, одночасно, займається, наприклад, адвокатською діяльністю, є платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування як найманий працівник. Така особа не має обов’язку щодо сплати єдиного внеску із сум доходу, отриманого від її незалежної професійної діяльності.

Такі платники єдиного внеску (фізичні особи) беруться на облік в органах Пенсійного фонду за місцем проживання не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них заяви, яка подається в 10-денний термін із дня початку провадження відповідної діяльності або укладення трудового договору з найманим працівником чи укладення договору цивільно-правового характеру з фізичною особою (лист від 25.04.2013 р. № 10697/03-20).