...
Реєструйся

Щодо зарахування до стажу державної служби окремих періодів роботи на педагогічних посадах


Національне агентство України з питань державної служби в межах повноважень розглянуло ваш лист від 18 квітня 2018 року N 01-19/1022 щодо зарахування до стажу державної служби окремих періодів роботи Б. Р. В.

Стаж державної служби обчислюється відповідно до статті 46 Закону України від 10 грудня 2015 року N 889-VIII “Про державну службу” (далі – Закон) та Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року N 229.

Крім того, пунктом 8 Розділу XI “Прикінцеві та перехідні положення” Закону передбачено, що стаж державної служби за періоди роботи (служби) до набрання чинності цим Законом обчислюється у порядку та на умовах, установлених на той час законодавством.

Отже, стаж державної служби за період роботи до 01 травня 2016 обчислюється відповідно до законодавства, яке діяло раніше.

Стаж державної служби до набрання чинності Законом обчислюється відповідно до Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 травня 1994 року N 283 (далі – Порядок), додатка до нього та інших нормативно-правових актів.

Пунктом 3 Порядку було визначено, що до стажу державної служби включається стаж наукової роботи, набутий в державних установах, організаціях, закладах на посадах, визначених Переліком посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 04 березня 2004 року N 247, незалежно від наявності перерв у роботі.

Вказаним переліком посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III – IV рівнів акредитації передбачені посади старшого викладача та асистента.

Посада аспіранта не передбачена.

Водночас статтею 24 Закону України від 13 грудня 1991 року N 1977-XII “Про наукову і науково-технічну діяльність” було визначено, що для осіб, які працюють на посадах, що згідно із законодавством належать до посад державного службовця, попередній стаж наукової роботи, набутий у державних установах, організаціях, закладах, зараховується до стажу державної служби незалежно від наявності перерв у роботі, а для осіб, які працювали (працюють) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників, попередній стаж державної служби зараховується до стажу наукової роботи незалежно від наявності перерв у роботі.

Згідно зі статтею 223 вказаного Закону до стажу наукової роботи зараховується, зокрема час навчання в аспірантурі, ад’юнктурі чи докторантурі за денною (очною) формою навчання випускникам аспірантури, ад’юнктури, докторантури.

Частиною другою статті 46 Закону та пунктом 4 Порядку обчислення стажу державної служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2016 року N 229, передбачені періоди роботи, служби та навчання, які зараховуються до стажу державної служби. До стажу державної служби не передбачено зарахування стажу наукової роботи.

Враховуючи викладене, період навчання Б. Р. В. з 15 листопада 2011 року по 15 листопада 2014 року в аспірантурі Сумського національного аграрного університету та період роботи з 01 вересня 2015 року по 30 квітня 2016 року на посаді старшого викладача кафедри землевпорядкування та кадастру Сумського національного аграрного університету зараховуються до стажу державної служби.

Джерело: buhgalter.com.ua

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Діють інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
Національна комісія зі стандартів державної мови затвердила Інструкції до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. Відповідне рішення від 22 ...