...
Реєструйся

Щорічна основна відпустка та її тривалість у 2020 році


Головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління Держпраці у Полтавській області Анна Хоменко роз’яснює, яка тривалість щорічної відпустки для різних категорій працівників.

Так, відповідно до статті 6 закону «Про відпустки» від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР щорічна основна відпустка надається працівникам не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору. Працівники інших категорій можуть мати більш довгі відпустки:

Відпустка 24 + 4 календарних дні

Промислово-виробничому персоналу вугільної, сланцевої, металургійної, електроенергетичної промисловості, а також зайнятому на відкритих гірничих роботах, на роботах на поверхні шахт, розрізів, кар’єрів і рудників, на будівельно-монтажних роботах у шахтному будівництві, на транспортуванні та збагаченні корисних копалин надається щорічна основна відпустка тривалістю 24 календарних дні із збільшенням за кожних два відпрацьованих роки на 2 календарних дні, але не більше 28 календарних днів.

Така ж тривалість відпустки у працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах в розрізах, кар’єрах і рудниках глибиною до 150 метрів та невоєнізованих працівників гірничорятувальних частин.

Відпустку 26 календарних днів мають особи з інвалідністю III групи.

Відпустка 28 календарних днів

Надається:

• працівникам, зайнятим на підземних гірничих роботах та в розрізах, кар’єрах і рудниках глибиною 150 метрів і нижче;

• працівникам лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних і лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв.

Відпустка 30 календарних днів

Надається воєнізованому особовому складу гірничорятувальних частин, особам з інвалідністю I і II груп.

Відпустка 31 календарний день надається особам віком до вісімнадцяти років. При цьому відповідно до статті 75 Кодексу законів про працю (далі — КЗпП) тривалість їх відпустки не може бути меншою 24 днів.

Відпустка 56 календарних днів

Керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам надається щорічна основна відпустка тривалістю до 56 календарних днів у порядку, затверджуваному постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 року № 346.

Інша тривалість відпустки

Сезонним працівникам, а також тимчасовим працівникам відпустка надається пропорційно до відпрацьованого ними часу. Список сезонних робіт і сезонних галузей затверджений постановою  Кабінету Міністрів України від 28 березня 1997 року № 278.

Положення щодо тривалості щорічної основної відпустки не поширюються на працівників, тривалість відпустки яким установлюється іншими актами законодавства, проте тривалість їх відпустки не може бути меншою за передбачену частинами першою, сьомою і восьмою цієї статті.