...
Реєструйся

Щеплення до 31 січня або відсторонення: представники яких організацій підлягають обов’язковій вакцинації


31 січня 2022 року набуває чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України від 30 листопада 2021 року № 2664 «Про затвердження Змін до Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням», який розширив перелік організацій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19, інформує Управління Держпраці у Житомирській області.

Згідно з наказом, до списку тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації проти COVID-19 на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби, додаються працівники:

  • органів місцевого самоврядування;
  • закладів охорони здоров’я державної та комунальної форм власності;
  • комунальних підприємств, установ та організацій.

«Нагадуємо керівникам, що необхідно вчасно та правильно підготувати наказ про відсторонення для працівників, у яких відсутнє щеплення проти COVID-19. Для відсторонення керівник складає відповідний акт та видає наказ або розпорядження, яке обов’язково надають для ознайомлення особі, яку відсторонюють. Якщо ж працівник не підписує попередження — складається відповідний акт. Звільнити працівника за відмову від щеплення неможливо — робоче місце зберігається за ним на весь період відсторонення», — сказав начальник Управління Держпраці у Житомирській області Сергій Сечін.

Працівники цих установ, які не отримають принаймні одну дозу вакцини проти COVID-19 до 31 січня, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

У відсторонених працівників не зараховується загальний стаж, який потрібен буде для оформлення пенсії. Також такий працівник не зможе отримати щорічну відпустку через зменшення кількості відпрацьованих днів. І найголовніше — працівник не отримує заробітну плату, яка потрібна для життя людини.

Замість відстороненого працівника керівник установи може взяти на його місце іншого працівника або покласти виконання обов’язків на особу, яка не відсторонена.

Щепитися від COVID-19 можна організовано або індивідуально у зручному пункті чи центрі вакцинації. Детальний перелік та контакти пунктів та центрів на list.covid19.gov.ua.

Джерело: Управління Держпраці у Житомирській області

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...