...
Реєструйся

Що треба знати студентській молоді про їх трудові права


З таким запитанням, розпочинаючи свій виступ, звернулися головні державні інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області до студентів 3-4 курсів Ужгородського коледжу культури і мистецтв, які зібралися в актовій залі навчального закладу для участі в інформаційній годині на тему: «Офіційне працевлаштування: гарантії та соціальна захищеність. Види трудового договору».

Насамперед, представники Управління Держпраці наголосили молоді на тому, що трудові відносини роботодавця з працівником повинні починатися з оформлення трудового договору. Доступно, на життєвих прикладах посадовці охарактеризували види трудових договорів.

Незалежно від виду, а це може бути безстроковий, строковий трудовий договір; цивільно-правовий договір або контракт, головне для працівника бути офіційно оформленим на роботі. Інакше він позбавляє себе гарантованого державою захисту: від незаконного звільнення; виплати заробітної плати; офіційної відпустки не менше як 24 дні; виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю; відпустки з догляду за дитиною; грошової допомоги у разі настання нещасного випадку під час виробничого процесу; страхового стажу для отримання пенсії та низки інших прав і соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Окремі студенти практикують поєднувати своє навчання з роботою. Власне, представники цієї категорії цікавилися порядком оформлення трудових відносин, чи впливатиме офіційне працевлаштування на право студента на отримання стипендії (у разі наявності), чи обов’язково укладати трудовий договір під час тимчасових підробітків тощо. На всі ці запитання держінспектори дали вичерпні відповіді.

Водночас учасники зібрання отримали буклети з інформацією про переваги легальної праці та ризики неофіційного працевлаштування. А також виступаючі поділилися контактними даними, за якими можна звертатися у випадку порушення трудових прав.

Джерело: https://uz.dsp.gov.ua

Матеріали до теми


Розмір одноразової допомоги потерпілому внаслідок випадку на виробництві
Сума одноразової допомоги потерпілому через нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, який ...
Гарантії для працівника, призваного на службу в ЗСУ
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом ...