...
Реєструйся

Щодо збереження страхового стажу працівників, з якими призупинено трудові договори


З унесенням змін до законодавства про працю України щодо організації трудових відносин в умовах воєнного стану збільшилася кількість підстав для відсутності бази нарахування єдиного внеску (далі — ЄСВ), що значно погіршило соціальний захист працівників, оскільки періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються і працівники — застраховані особи втрачають страховий стаж для призначення пенсії.

Так, відповідно до статті 13 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» роботодавець має право призупинити дію трудового договору. Оскільки на час призупинення трудового договору зарплату роботодавець не виплачує, то відсутня база нарахування ЄСВ, і відповідно ЄСВ роботодавець не сплачує.

Аналогічна ситуація якщо працівник перебуває у відпустці без збереження заробітної плати повний календарний місяць, оскільки в цьому разі відсутня база нарахування єдиного внеску.

Тільки у випадку, якщо працівник підприємства частину календарного місяця перебуває у відпустці без збереження зарплати і його дохід у вигляді заробітної плати за відпрацьований час не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата, та ставки єдиного внеску.

На сьогодні статтею 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі — Закон № 2464) визначено коло платників єдиного внеску, їхні права й обов’язки. На жаль, наймані працівники, які працюють на підприємствах, установах й організаціях, інших юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності й господарювання, з якими призупинені трудові договори, наразі не мають права на добровільну сплату ЄСВ самостійно.

4 листопада 2022 року Верховна Рада України прийняла в цілому законопроєкт № 7649 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні».

Відповідно до абзацу п’ятого частини першої статті 10 Закону № 2464 платниками, які мають право на добровільну сплату ЄСВ згідно із законопроєктом № 7649 будуть: особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування відповідно до договору про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що укладається з Пенсійним фондом.

Ба більше, договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування можна буде укласти в електронній формі через портал «Дія», зокрема з використанням мобільного застосунку «Дія», або через вебпортал електронних послуг ПФУ.

У такий спосіб наймані працівники, які працюють на підприємствах, установах й організаціях, інших юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання і з якими призупинені трудові договори, з прийняттям законопроєкту № 7649 отримають право на добровільну сплату ЄСВ самостійно.

Отримайте доступ до вебінару «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити».

Джерело: Федерація професійних спілок України

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...
Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...