...
Реєструйся

Штрафи за борги щодо зарплати можуть зрости втричі


У Раді зареєстрували законопроєкт  «Про внесення змін до статті 175 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиплату заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат» від 13 січня 2021 року № 4589, який повинен змінити статтю 175 Кримінального кодексу України та посилити відповідальність за невиплату зарплати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат.

У Пояснювальній записці до документа вказується на те, що за інформацією Держстату станом на кінець 2020 року борги із виплати зарплати становлять майже 4 млрд. грн. До того ж часто працівники стикаються із ситуацією, коли роботодавець не лише не сплачує зарплату, але й не дає гарантій щодо її сплати протягом найближчого часу.

Наразі чинні положення статті 175 Кримінального кодексу України встановлюють кримінальну відповідальність за безпідставну невиплату зарплати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності.

Проте частиною третьою цієї статті встановлено, що особу звільняють від кримінальної відповідальності, якщо до притягнення до кримінальної відповідальності вона виплатила зарплату, стипендію, пенсію чи іншу встановлену законом виплату громадянам.

В законопроєкті пропонують виключити частини 3 статті 175 Кримінального кодексу України, що унеможливить уникнення покарання керівників підприємств, установ або організацій за невиплату зарплати, стипендії, пенсії.

Додатково ініціюють збільшення суми штрафів в 3 рази — вони складуть від 1500 НМДГ (22 500,00 грн.) до 3000 НМДГ (51 000,00 грн.) за безпідставну невиплату зарплати, стипендії, пенсії чи іншої установленої законом виплати громадянам більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності чи громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності.