...
Реєструйся

Схвалено зміни до Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю


Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) затвердило зміни до Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (Закон № 1700) стосовно заходів фінансового контролю від 16 березня 2017 року № 85.

Зокрема, у тексті Роз’яснення скорочення «МЗП» замінити скороченням «ПМ»; слова «мінімальна заробітна плата» в усіх відмінках і числах замінити словами «прожитковий мінімум» у відповідних відмінках і числах; слова «встановлених на» замінити словами «встановлених для працездатних осіб на».

Окрім того, доповнити новим запитанням такого змісту: «Як заповнювати декларацію особам, для яких посада суб’єкта декларування не є основною або які займають посади, обидві з яких є посадами суб’єкта декларування?». Відповідно до статті 46 Закону № 1700 у декларації зазначаються, зокрема, відомості про місце роботи (проходження служби) суб’єкта декларування, займану ним посаду (п. 1 ч. 1 ст. 46 Закону № 1700), а також про посаду чи роботу, що виконується або виконувалася суб’єктом декларування за сумісництвом у звітному періоді (п. 11 ч. 1 ст. 46 Закону № 1700). Проблемними у зв’язку з цим є ситуації, коли основне місце роботи суб’єкта декларування не пов’язане з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування або коли як основне місце роботи особи, так і робота (посада) за сумісництвом пов’язані з виконанням зазначених функцій. Це стосується, наприклад, депутатів місцевих рад, які не працюють в раді на постійній основі, членів наглядових рад державних чи комунальних підприємств, для яких ця робота не є основною, тощо.

Також, відповідно до затверджених змін, у розділі декларації «Інформація про суб’єкта декларування» у полях, які стосуються місця роботи та займаної посади, слід зазначити посаду, у зв’язку з якою виник обов’язок подати декларацію (наприклад, посаду депутата місцевої ради чи члена наглядової ради). А при заповненні розділу декларації «Інформація щодо роботи за сумісництвом» в полях, які стосуються посади чи роботи, що виконується або виконувалася за сумісництвом, у зазначених ситуаціях слід виходити з того, яка робота є основною для особи. Відповідно, в цьому розділі зазначається лише посада чи робота, яка виконувалася у звітному періоді за сумісництвом до основної.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»