...
Реєструйся

Затверджено Порядок взаємодії Мінсоцполітики та Мінюсту щодо підтвердження факту народження дитини


Мінсоцполітики та Мін’юст видали спільний наказ «Про затвердження Порядку електронної взаємодії Міністерства соціальної політики України та Міністерства юстиції України щодо підтвердження факту народження дитини» від 21.03.2017 № 441/915/5 (Порядок № 441).

Варто зазначити, що документ підготовлено на виконання абзацу четвертого пункту 11 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1751, відповідно до якого подавати заяву для призначення допомоги при народженні дитини можна в електронній формі з використанням телекомунікаційних систем.

Документ розроблено з метою реалізації механізму отримання інформації з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про факт народження дитини на території України у разі, коли заява про призначення державної допомоги при народженні дитини подана в електронній формі (з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням електронного цифрового підпису). У проекті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації.

До того ж прийнятий документ стосується соціально-трудової сфери і потребує погодження із Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні. Цей нормативний акт не стосується прав інвалідів та не потребує погодження всеукраїнськими громадськими організаціями інвалідів.

Порядок № 441 дозволяє здійснювати обмін інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян інформаційно-телекомунікаційними засобами з використанням засобів технічного та криптографічного захисту інформації відповідно до вимог законодавства.

Джерело: редакція журналу «Довідник кадровика»