...
Реєструйся

Скасування ГКУ: законопроєкт прийнято за основу


12 січня парламент прийняв за основу законопроєкт «Про особливості регулювання підприємницької діяльності окремих видів юридичних осіб та їх об’єднань у перехідний період» (реєстр. № 6013).

Законопроєкт — це механізм, який допоможе правильно й безболісно навести порядок у сфері підприємницької діяльності, уніфікувати організаційно-правові форми юридичних осіб, запровадити цивілізовані правові режими на майно, відмовившись від совкових анахронізмів, таких як «повне господарське відання» та «оперативне управління», яких немає в цивілізованому світі, запропонувавши натомість цивілізовану систему речових прав.

Що передбачає цей законопроєкт?

  1. Заміну квазіречових прав «право господарського відання» та «право оперативного управління» на зрозумілі й передбачувані приватноправові конструкції користування (оренди) та управління чужим майном.
  2. Імплементацію в чинне цивільне законодавство ефективних і ринкових механізмів контролю за володінням й управлінням об’єктами права державної та комунальної власності з боку новоутворених товариств і установ.
  3. Імплементацію в чинне законодавство кращих практик корпоративного управління, зокрема в частині визначення обов’язків посадових осіб юридичних осіб.
  4. Запровадження перехідного періоду на 7 років для поступового перетворення «підприємств» у традиційні форми господарських товариств із дотриманням принципу співмірного й передбачуваного втручання в права засновників таких юридичних осіб без покладання на них надмірного тягаря з виконання положень Закону.

Джерело: Верховна Рада України

Курс лекцій в форматі PDF «ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАГАЛЬНОГО ДІЛОВОДСТВА»

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...