...
Реєструйся

Скільки додатково платитимуть працівник і його роботодавець після введення накопичувальної пенсійної системи — Мінсоцполітики


В Україні давно говорили про необхідність запуску накопичувальної пенсійної системи. Про цю проблему розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна. За її словами, обидва законопроєкти, що дозволяють запустити пенсійні накопичення як для всіх працюючих, так і для представників шкідливих професій, вже зареєстровані в парламенті.

На думку Мінсоцполітики, людина повинна бути власником своїх пенсійних накопичень: самостійно обирати фонд для накопичень, мати можливості поміняти його в будь-який момент, передати накопичення в спадок, скористатися ними в критичних випадках для лікування. У міністерстві пропонують, щоб участь в системі була обов’язкова для найманих працівників до 50 років, а ті, хто старше, могли самі вирішувати, брати участь або відмовитися, що буде сприяти підвищенню рівня зайнятості людей у віці. Працювати система буде так: людина вносить на свій рахунок в обраному пенсійному фонді 2 % від зарплати, роботодавець додасть ще 2 %, таким чином вийде 4 %. Надалі внески необхідно збільшувати як мінімум до 7 %.

Мінсоцполітики розробило законопроєкт, яким вводиться професійна пенсійна накопичувальна система. Завдяки їй підприємства з шкідливими і важкими умовами праці повинні будуть виплачувати працівникам додаткові кошти на пенсію за кожен місяць, відпрацьований на таких виробництвах.

Пропонується реалізувати право на дострокову пенсію шляхом формування за рахунок роботодавця особистого накопичувального рахунку працівника, і він буде в майбутньому отримувати протягом цього дострокового періоду кошти з власного пенсійного накопичувального рахунку. Є також альтернатива — людина зможе відкласти ці гроші, і вже потім, при виході на заслужений відпочинок за загальним законодавством, крім пенсії від держави отримувати також додаткову з накопичувальної системи.

Проблему заборгованості перед Пенсійним фондом з виплат пільгових пенсій також вирішує введення професійної накопичувальної пенсійної системи. Роботодавці замість відшкодування пенсій колишнім співробітникам будуть платити підвищений відсоток ЄСВ за працюючих. Підвищений відсоток ЄСВ доведеться платити за тих, хто працює на шкідливих виробництвах за списками професій № 1 і № 2. При цьому за тих, хто старше 35 років, гроші підуть в ПФУ, і за рахунок цих коштів будуть виплачуватися поточні пільгові пенсії. За тих, хто молодше 35 років, підвищений відсоток буде сплачуватися в накопичувальний пенсійний фонд. Його працівник обере сам з перевірених Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Гроші стануть власністю працівника, а також вони будуть працювати, приносити дохід.

Працівникові не доведеться збирати довідки, що підтверджують стаж на шкідливих виробництвах, його пенсія не буде залежати від подальшої долі роботодавця. Якщо людина молодше 35 років, але має більше третини стажу, необхідного для призначення пільгової пенсії, тоді він сам зможе вибрати — залишатися в солідарній системі або перейти до накопичувальної.

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...