...
Реєструйся

Скорочуючи штат, підприємство зобов’язане запропонувати звільненим працівникам вакантні посади за спеціальністю


Верховний суд України роз’яснив порядок застосування трудового законодавства.

На засіданні Судової палати у цивільних справах 25 травня 2016 року Верховний Суд України розглянув справу № 6-3048цс15.

Під час розгляду була сформована правова позиція щодо правомірності звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці.

Однією з найважливіших гарантій для працівників при скороченні чисельності або штату є зобов’язання власника підприємства або уповноваженого ним органу працевлаштувати працівника.

Відповідно до ст. 492 КЗпП про майбутнє вивільнення працівники персонально попереджаються не пізніше ніж за два місяці. Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації.

Вважається, що власник виконав вимоги ч. 2 ст. 40 та ч. 2 ст. 492 КЗпП щодо працевлаштування працівника, якщо запропонував йому наявну на підприємстві роботу, тобто вакантну посаду або роботу за відповідною професією чи спеціальністю або іншу вакантну роботу, яку працівник може виконувати з урахуванням його освіти, кваліфікації, досвіду і т.д.

Джерело: ЮРЛИГА